Никогаш не ги фрлајте лушпите од лук, а еве и зошто


Прочитајте како лушпата на лукот може да ви помогне

Лукот на секој начин е една од најздравите намирници што можете да ги внесете во вашето тело. Сурово, печено во секој случај изобилува со специјални антиоксиданси кои имаат антиканцерогено дејство, но се одлични и за зајакнување на имунитетот.

Но, тоа што само едно чешне лук е здраво не значи дека лушпата треба да се фрли, напротив!

Лушпата од лукот е богата со фенилпропаноиди, кои се полни со антиоксиданси. Затоа е одличен за имунитет и има антиканцерогени својства. Многу експерти се согласуваат дека лушпата има повеќе вредни материи од самиот лук.

Богата е и со специфични флавоноли кои го намалуваат крвниот притисок и спречуваат таложење на артериите. Содржи и многу влакна. Сите овие состојки се одлични за здравјето на срцето, дигестивни проблеми и намалување на холестеролот и некои видови на рак.

Кога користите лушпи од лук, внимавајте да се органски, инаку ќе внесете пестициди во вашата исхрана.

Лушпите се добри, не помалку, отколку за супа. Едноставно додадете го во сите состојки за супата и варете. Извадете ја додека ја процедувате супата.

Супата можете да ја готвите и само од лушпите од лук. Готова е за 10-15 минути откако водата ќе почне да врие. Течноста што ќе ја добиете на овој начин може да ја искористите за готвење ориз или како додаток на разни сосови, а можете да ја јадете веднаш како супа, со додавање на јуфки или кнедли по желба.

Откако ќе ги исчистите лушпите од лукот, не ги фрлајте, ставете ги во кеса и употребете ги. Фрлете ги само оние парчиња што се валкани.