Невработеноста падна на 17,8 отсто

Се намали стапката на невработеност на 17,8 отсто во првиот квартал од годинава, објави Државниот завод за статистика.

Во однос на четвртиот квартал лани стапката на невработеност е намалена за 1,6 отсто, а во однос на првиот квартал лани 3,8 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во I тримесечје од 2019 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 960.743 лица, од кои вработени се 789.414, а 171.329 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 57,1 отсто, стапката на вработеност 46,9 отсто.