Нетфликс нема да го објавува бројот на претплатници


Нетфликс соопшти дека повеќе нема да го објавува бројот на претплатници и колку пари заработува „по лице“, почнувајќи од извештајот за заработката во првиот квартал 2025 година.

„Фокусирани сме на приходите и оперативната маржа како наша примарна финансиска метрика, како и на тоа колку време корисниците поминуваат на платформата, што е наш најдобар показател за задоволство“, се вели во писмото до акционерите.

„Порано, кога имавме мали приходи или профит, растот на членството беше силен показател за нашиот иден потенцијал. Но, сега генерираме многу значајни профити, а исто така развиваме и нови приливи, така што членството е само една компонента од нашиот раст. “, додаде компанијата.

Нетфликс, исто така, укажа на моменталната состојба на неговите различни планови како уште една причина да не се фокусира толку многу на вкупните претплатници и просечниот приход по членство, бидејќи едно ниво на услуги може да генерира многу повеќе приходи од друго.

На пример, тие рекоа порано дека заработуваат повеќе пари од најевтиното ниво на услуга, што вклучува рекламирање и пониска резолуција.

Тие само додадоа дека „ќе објават големи пресвртници во бројот на претплатници откако ќе пристигнат“.