Нешков: Интервјуто предизвика земјотрес во Скопје


Не невреме, туку земјотрес со јачина од 9 степени предизвика ова интервју во Република Северна Македонија. Такво обединување на длабоката држава, за кое и самиот Заев потврди дека постои, не постои од 1945 година, изјави  авторот на интервјуто со премиерот Зоран Заев, Љубчо Нешков.

Нешков истакна дека Зоран Заев се дистанцирал од кампањата против Бугарија, повика на крај на омразата, а исто така, повторно повика на крај на  политиката „не е време“, според која се се одложува во врска со спорните прашања меѓу Софија и Скопје.

„Заев повика на решавање на сите прашања што постојат меѓу двете земји, а очигледно ова ја иритираше оваа длабока држава“, вели новинарот.

Според него, Зоран Заев веројатно нема да поднесе оставка затоа што тоа го побарале „политичари со тотално уништен авторитет“, а како такви ги спомена Бранко Црвенковски и Ѓорѓе Иванов.

„РСМ има легитимно избрана влада која има мнозинство во парламентот. Заев има јасна желба да ги реши проблемите, сè е во негови раце“, оценува Нешков.

Владата во Скопје е стабилна, беше категоричен Љубчо Нешков, повикувајќи се на изјавата на лидерот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, „кој јасно повика на решавање на билатералните односи и прашањата што не се решени“. Според него, ова е знак на јасна поддршка за Владата.

Новинарот појасни дека Бугарија не става вето за целосна суспензија на Северна Македонија за започнување преговори со ЕУ и во моментов не го одобрува датумот на почеток, што е последица на неисполнувањето на Договорот од 2017 година.