„Нервозниот“ Ши Џинпинг ризикува нова студена војна

Кинескиот претседател Ши Џинпинг е толку нервозен за позицијата на Комунистичката партија што ризикува нова студена војна и ја загрозува позицијата на Хонгконг како главен финансиски центар на Азија, изјави последниот британски гувернер на територијата за Ројтерс.

Крис Патен рече дека „грозоморното“ пропаѓање на Хи во Хонгконг може да предизвика одлив на капитал и луѓе од градот преку кој поминуваат најголемиот дел од странските директни инвестиции во Кина.

„Што значи тоа? Тоа се сериозни прашалници, не само за иднината на Хонгконг како слободно општество, туку и за можноста на Хонгконг да продолжи да е биде најважен меѓународен финансиски центар во Азија“, рече Патен во интервјуто.

„Голем број луѓе ќе се обидат да го напуштат Хонгконг“, рече Патен, додавајќи дека тој стравува дека капиталот исто така ќе излезе од територијата што Велика Британија ѝ ја предаде на Кина во 1997 година.

Западот, рече тој, треба да престане да биде наивен за Ши.

„Веќе одамна ја поминавме сцената каде, без да сакаме нова студена војна, мора да реагираме на фактот дека Ши се чини дека изгледа способен насилно да го оствари она за што тој мисли дека го сака Кина“, рече Патен.

Патен, кој сега има 76 години, гледаше како британското знаме се спушти над Хонгконг кога колонијата беше вратена во Кина во 1997 година по повеќе од 150 години британско владеење – наметнато откако Велика Британија ја победи Кина во Првата опиумска војна.

Автономијата на Хонгконг беше загарантирана во рамките на договорот „една земја, два система“, утврден со Кинеско-британската заедничка декларација од 1984 година, потпишана од тогашниот кинески премиер Жао Цијанг и британскиот премиер Маргарет Тачер. (Ројтерс)