Неред во рангирањето на земјите во „Дуинг бизнис“

Водењето бизнис е тешко во многу делови на светот. Затоа, Светска банка ги стимулира владите да го олеснат и ги рангира според тоа каде е најмал товарот на регулативата. Оваа година, нејзиниот индекс Дуинг бизнис (ДБ) и самиот беше зафатен со процедурални проблеми. На 27 август Банката соопшти дека објавувањето на следниот пакет рангирања ќе биде одложено. Доаѓа во година кога, како што разбира „Економист“, Кина ќе биде рангирана меѓу најголемите подобрувачи. За тоа, Банката немаше коментар.

Оваа статија се појави во делот Финансии и економија на печатеното издание на неделникот под наслов „Нелагодност при водење бизнис“, а потоа беше објавена и на интернет.

Како што пишува угледниот неделник, некои ги израдува одложувањето затоа што сметаат дека индексот е контрапродуктивен, специфичен или обете. Многу критичари се загрижени дека тоа ги охрабрува внимателните пи-ар технократи и политичари претерано да ги намалуваат регулативите и дека игнорира како се применуваат правилата во практика. Една студија во 2015 година откри „речиси нула корелација“ помеѓу резултатите од ДБ и она што го велат бизнисите кога се директно анкетирани од Светска банка.

Сепак, неодамнешната суспензија се случи не поради методолошки проблеми, туку поради прашања во врска со интегритетот на податоците. Девет свиркачи на Светска банка го предупредија раководството за наводни „неправилности“ во индексите објавени во 2017 и 2019 година, вклучително и за Азербејџан, Кина, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

Не е тешко да се разбере зошто земјите би сакале да се земат предвид бројките. Паѓањето на ранг-листата е политички непријатно. Во меѓувреме, Светска банка може да има поттик да ги одржи „слатки“ односите со важните членки. Во 2017 година нејзините лидери се загрижија дека рангирањето на ДБ на Кина ќе падне, што ја натера банката двојно да ги провери резултатите, вели поранешен инсајдер. По поправање грешка во кодирањето и дотерување на пресудата, нејзиното рангирање не падна.

Дополнителен извор на нелагодност доаѓа од земјите кои ја плаќаат Светската банка за совет за тоа како да се искачат на ранг-листата. Кина, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати плаќаат за такви советодавни услуги со надомест, кои во минатото ги даваа некои вработени во ДБ. (Користењето на службеници на ДБ на овој начин беше запрено во 2019 година.)

Некои подобрувања во перформансите и пркосат на логиката. Електронска порака видена од „Економист“ сугерира дека особено контроверзен е скокот на Азербејџан минатата година во постигнувањето најдобра оценка на глобално ниво за законски права при добивање кредит. Неговиот вкупен резултат се намали.

Светска банка прави темелна ревизија на нејзините процеси, вклучувајќи ги и оние што се однесуваат на РАС. Што и да открие истрагата, сагата ја истакнува тензијата помеѓу различните улоги на институцијата. Банката сака да смета дека нејзините дипломатски и истражувачки функции се комплементарни. Само работите да беа толку едноставни, пишува „Економист“.