Не смееме повеќе да губиме време на Западен Балкан, вели Бербок


Не смееме повеќе да губиме време во интеграцијата и зближувањето на земјите од Западен Балкан кон ЕУ, изјави германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок.

Според неа, „не смее да има простор на Балканот што може да го пополни Русија или други актери“.

„Во побрзото поврзување на земјите од регионот со ЕУ не се работи само за нашиот геополитички кредибилитет“, истакна таа по средбата со нејзината словенечка колешка Тања Фајон.

Таа додаде дека освен Русија, за посилно влијание врз земјите од Западен Балкан се бори и Кина.

„Западен Балкан географски е во центарот на Европската унија. И луѓето од Западен Балкан конечно мораме да ги внесеме во нашиот политички центар“, рече Бербок.

Според неа, ЕУ одамна требаше да ги исполни своите ветувања во однос на пристапните преговори со земјите од регионот, особено во однос на отворањето на преговорите со Северна Македонија и Албанија.

„Тоа е во наш стратешки интерес и исто така е прашање на нашата сигурност“, рече германската министерка.

Земјите од Западен Балкан ги вклучуваат Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија.

Во тој контекст, Бербок посочи дека во четвртокот, на последниот ден од шестмесечното претседавање со ЕУ, Франција предложила компромис кој треба да овозможи преговори со Скопје и Тирана. Според неа, францускиот предлог е „единствена можност“. „Конечно мораме заедно да го направиме тој чекор“, рече Бербок.

Таа смета дека ЕУ доколку не ги исполни ветувањата, другите ќе го пополнат просторот во регионот, а многу млади луѓе кои сакаат „заедничка европска куќа“ ќе бидат разочарани.