Не е сеисто какви симптоми на корона вирус сте имале, едни многу полесно поминуват, а други многу лошо

Видот на симптомите е директно поврзан со последиците од оваа тешка болест …

Повеќето луѓе кои се излечиле од коронавирус на возраст од 15 до 40 години немаат антитела откако ќе се опорават, покажува студијата направена од австриските власти  во местото Рајкенау ан дер Ракс.

„Тоа е изненадувачки резултат, но се совпаѓа со фактот дека болеста е лесна кај овие возрасни групи“, објасни директорот на провинциската санитет на Долна Австрија, Ирмгард Ленер.

Како дел од студијата спроведена во јуни, на целото население во Рајкенау им беше понудена можност да бидат тестирани за антитела.

Во таа општина, 61 лице се разболеле во пролетта, а  260 беа во карантин.

Во студијата учествувале 1.824 луѓе, вклучително и оние кои биле позитивни  пролетта.

„Секој што бил позитивен на антитела со ПЦР имал кашлица, како и губење на чувството за вкус и мирис, замор и треска како понатамошни симптоми“, рече провинцискиот секретар за здравство Улрике Кенигсбергер-Лудвиг.

Оние кои не создале антитела само наводно посочиле дека настинувале, без главните симптоми на коронавирусот.

Градоначалникот на Рајкенау, Ханес Делер вели дека оваа студија покажува дека никој не е безбеден, бидејќи не е познато кога ќе се разболат сериозно, затоа е потребна поголема одговорност на граѓаните.

Ленер и Кенигсбергер-Лудвиг истакнаа дека резултатите од студијата покажуваат дека стратегијата на Долна Австрија во борбата против вирусот корона е точна.

„Тогаш не го стававме во карантин целото место, туку одевме на трасирање, пронаоѓање на контактите, што го правиме и денес“, рече Ленер.