Научници: Микропластиката може да влијае на формирањето на облаците, да го промени времето


Како што минува времето, научниците наоѓаат микропластика на се повеќе места. Откриен е во вода за пиење, храна, воздух, па дури и крв. Сега е откриено дека овие ситни честички можат дури и да влијаат на времето. Поточно, експертите пронајдоа микропластика во повеќето примероци од облаци земени од врвот на планина во Кина. Тие го следеле неговото движење и откриле дека може да игра улога во формирањето на облакот.

Микропластиката се ситни парчиња пластика не поголеми од пет милиметри. „Го има насекаде. Микропластиката е во воздухот што го дишеме, во водата што ја пиеме, во нашите тела“, изјави за Си-Ен-Ен Џудит Енк, претседател на еколошката организација „Beyond Plastics“. Овие честички се создаваат при разградување на поголеми парчиња пластика, без разлика дали се работи за хемиски процес или физичко распаѓање. „Ако имате пластика, порано или подоцна ќе добиете микропластика“, рече Енк.

Колку е помала микропластиката, толку полесно циркулира низ околината и на крајот може да заврши дури и во нашите тела. Сè уште не е познато како овие ситни честички влијаат на нашето здравје, но постојат индикации дека можат да бидат штетни.

Микропластиката и влијанието на времето
Во новото истражување, научниците открија дека микропластиката влијае на формирањето на облаците, а облаците се од големо значење за временските услови (или неволјите). Имено, облаците создаваат врнежи во вид на дожд и снег. Тие исто така ја блокираат сончевата светлина, а помалите количини на сончево зрачење значат и пониски температури.

За да се формира облак, водената пареа мора да се претвори во капки вода – течност, кои потоа се спојуваат и формираат облаци. Капките се формираат кога водената пареа е во интеракција со мали честички во атмосферата, како што се прашина, пепел или сол од океанот. Според студијата, на нивното формирање може да влијае и микропластиката.

Пластичните честички се хидрофилни, што значи дека привлекуваат вода. Кога првите капки вода се закачуваат за микропластика и други ситни честички, уште повеќе капки се собираат и формираат облаци. Експертите велат дека се потребни дополнителни истражувања за да се утврди точниот степен до кој микропластиката влијае на формирањето на облаците.

Истражувањето, насловено како Карактеризација на микропластиката во облаците над источна Кина, беше објавено во списанието Environmental Science & Technology Letters.