НАТО се подготвува за втор бран на корона вирусот

Тајна средба на генералниот секретар Јенс Столтенберг со амбасадорите во НАТО (Фото: АФП)

Иницијативите следат по пријавените фрустрации во рамките на Алијансата дека не била доволно подготвена за пандемијата

 

Воената алијанса на НАТО стравува од втор бран на коронавирусни инфекции и одлучи да изготви план за воена операција за да биде подобро подготвена за новата зараза, објави во саботата германското списание „Шпигел“.

Според извештајот, амбасадорите на НАТО решија минатата недела за време на тајната средба со генералниот секретар на организацијата, Јенс Столтенберг, да развијат оперативен план, со цел да го усвојат на состанокот на министрите за одбрана на НАТО во јуни. „Шпигел“ не го наведува изворот на информацијата.

Столтенберг за време на тајната средба рекол дека покоординираниот одговор на вториот бран на корона вирусот ќе биде лакмус-тест за кредибилитет и кохезија во рамките на алијансата, вели „Шпигел“. Генералниот секретар, исто така, наводно предложил заедничка набавка на опрема за лична заштита и лекови преку агенција за поддршка и набавки на НАТО.

Амбасадорите, исто така, се согласија да изготват подолгорочен „План за непредвидени случаи на пандемиски одговор“.

Иницијативите следат по извештаите за фрустрации во рамките на Алијансата дека НАТО не било доволно подготвено за пандемија, на пример, кога станува збор за летовите за воена поддршка или воздушниот транспорт на пациенти. „По долг период на конфузија, авионите можат да летаат низ Европа во поедноставена постапка со униформен знак на повик на НАТО – без индивидуални дозволи“, напиша „Шпигел“.