Населението во Романија намалено за 23.000 луѓе во 2018 година

Романија загуби уште 23.000 жители во изминатата година, јавија романски медиуми.

Според романскиот Национален институт за статистика, на почетокот на годинава населението во Романија било 22 милиона и 171 илјада жители, додека на почетокот на 2018 година – 2.194.000, односно намалено за 23.000.

Според податоците, луѓето на возраст над 65 години се за над 434.000 повеќе од младото население (возраст од една до 14 години), соопшти Институтот за статистика.