НАСА повторно се слушна со „Војаџер 1“ кој е длабоко во вселената на 24 милијарди километри


Графичка илустрација на „Војаџер 1“

 

НАСА конечно повторно се слушна за „Војаџер 1“ на начин што има смисла.

Најоддалеченото вселенско летало од Земјата престана да испраќа разбирливи податоци минатиот ноември. Контролорите на летот ја следеле празната комуникација на лош компјутерски чип и го преуредиле кодирањето на вселенското летало за да се реши проблемот.

Лабораторијата за млазен погон на НАСА во Јужна Калифорнија прогласи успех откако доби добри инженерски ажурирања кон крајот на минатата недела. Тимот сè уште работи на враќање на преносот на научните податоци.

Потребни се 22 и пол часа за да се испрати сигнал до „Војаџер 1“, оддалечен повеќе од 24 милијарди километри во меѓуѕвездениот простор. Времето на патување на сигналот е двојно повеќе од она за кружно патување.

Контактот никогаш не бил изгубен, туку како да телефонирате каде што не можете да го слушнете лицето од другата страна, рече портпаролката на лабораторијата во вторникот.