НАСА конечно го отвори контејнерот со примероци од астероидот Бену


Примероците од астероидот Бену пристигнаа на Земјата пред нешто повеќе од три месеци, а американската вселенска агенција НАСА дури сега го отвори контејнерот во кој се наоѓаат.

Како што е познато, примероците од астероидот Бену беа собрани од вселенското летало OSIRIS-REx, кое ги фрли на 24 септември, а потоа се упати кон астероидот Апофис.

Иако НАСА првично собра дел од материјалот на астероидот од Touch-and-Go-Sample Acquisistion Mechanism (TAGSAM) mehanizma, содржината внатре остана „заклучена“ поради проблеми со два од 35-те прицврстувачи што го држат контејнерот затворен. TAGSAM е сместен во посебен оддел за да се спречи контаминација на примерокот, а само одредени алати се одобрени за употреба. Сепак, ниту една од постојните алатки не функционираше при обидот да се отстранат „тврдоглавите“ прицврстувачи на главата на TAGSAM, па тимот мораше да развие нови.

„Покрај предизвикот за дизајнирање со користење одобрени материјали за заштита на научната вредност на примерокот на астероидот, овие алатки исто така требаше да функционираат во цврсто затворен простор, што ги ограничуваше нивната висина, тежина и движење на лакот“, рече д-р Никол Лунинг.

Сега тимот може да продолжи да го расклопува контејнерот, што значи дека научниците наскоро ќе видат што има внатре. Прелиминарната анализа на НАСА на прашина и карпи пронајдени надвор од TAGSAM откри докази за јаглерод и вода.