Најретките видови горили снимени во џунглата на Нигерија

Групата горили снимени на планините Мбе во Нигерија

Конзерваторите веруваат дека ова е знак за возобнување на видот кој беше пред истребување

 

Ретки слики од група која припаѓа на еден од најзагрозените подвидови на горилата во светот сугерираат дека нивниот број може да се опорави по децении прогонства, рекоа конзерваторите во Нигерија.

Седум горили, вклучително и новороденчиња со различна возраст, може да се видат во првите познати слики со скриени камера од овој вид, направени во планините Мбе, во југоисточна Нигерија од страна на Друштвото за зачувување на дивиот свет (WCS).

Горилите ретко се гледаат и се смета дека се екстремно претпазливи кон луѓето по долгата историја на прогонство. Тие честопати живеат во најдлабоките, повеќето недостапни џебови на теренот.

Откако се сметаше дека овој вид горили се изумрени по децении на агресивно ловство, горилите беа повторно откриени во 1980-тите. Конзерватористите веруваат дека има околу 100 горили во Нигерија и уште 300 кои живеат на планинска шума од 4.600 квадратни километри што се протега преку границата до Камерун.

Сликите на горилата се најјасен знак за постепено воскреснување на видовите, рече Инајом Имонг, директор на проектот за овој вид горили на Нигерија.

„Премногу е возбудливо да се видат толку многу млади горили – охрабрувачки показател дека овие горили сега се добро заштитени и успешно се репродуцираат по претходните децении лов“, рече тој.

Имонг рече дека сепак се потребни подобри заштити за горилата: „Додека ловците во регионот повеќе не можат да ги таргетираат горилата, заканата од лов останува и ние треба да продолжиме да ја подобруваме ефикасноста на нашите заложби за заштита“.

Тим од 16 чувари од околните локални заедници, поддржани од WCS, спроведуваат дневни патроли на пределот за заштита на горилата и другиот животински свет. Конзерватористите ја набљудувале активноста на горилата со идентификување на нивните гнезда, измет и патеки за хранење. Во последната деценија имало само неколку видувања. (Гардијан)

Возрасен мажјак од загрозената група горили