Најлошото светло во автомобилот: Никогаш не смеете да го игнорирате


Се вклучува, т.е. останува вклученo по палењето на моторот кога еден од сензорите за состав на автомобилот ќе открие неправилност во работата на автомобилот.

Едно од најчестите предупредувачки светла на контролната табла на автомобилот што покажува дека нешто не е во ред со вашиот автомобил од што се плашат сите возачи е „проверете го моторот“. Тоа е жолтото светло за блокада на моторот што се пали со другите светла кога ќе го вклучите палењето и треба да се изгасне со другите светла кога ќе се запали моторот.

Се вклучува или останува вклучен по палењето на моторот кога еден од системските сензори на автомобилот ќе открие абнормалност во работата на автомобилот. Добрата вест е што не мора да се работи за сериозен дефект, но не треба да се игнорира светлото „check engine“.

Ако остане запалена по палењето на моторот, прво обидете се да го исклучите и повторно да го вклучите моторот, откако ќе се исклучите од сообраќај, па ако по повторното палење на моторот се изгасне светлото, веројатно е привремена или еднократна грешка, откриена благодарение на сензорите. Ако се работи за помала грешка и повеќе не свети светлото, најверојатно се е во ред со возилото.

Ако светлото не се изгасне или таквата ситуација се повтори по повеќекратно палење на моторот, односно предупредувачкото светло се пали подолго време и не се гаси кога ќе се рестартира моторот, најдобро е да посетите механичар и да ја проверите причината за неговото осветлување.