Најголемите грешки што се прават со шампињоните: Еве како се мијат и како се посолуваат


Доколку сакате да подготвите шампињони со совршен вкус, тогаш дознајте кога се измиени и посолени во следниот текст.

Mожете да користите шампињони во многу јадења, тие се многу практични, но и евтини. Печурките се додаваат во пицата, салатите, рижото, од нив можете да направите предјадење… Има безброј можности, но многу е важно како ги подготвувате. Многу домаќинки често грешат кога ги подготвуваат и затоа шампињоните не се секогаш доволно вкусни. Не е тешко да се направат совршени печурки, важно е само да внимавате на некои работи, а за нив да прочитате подолу.

Една од најголемите грешки е тоа што многу луѓе сакаат да ги мијат печурките пред да ги загреат. Вистина е дека печурките веќе имаат многу вода во себе, а благодарение на нивната текстура делуваат како сунѓери. Ова значи дека тие апсорбираат уште повеќе вода кога се мијат и стануваат натопени. Многу е подобро едноставно да ги избришете со влажна хартиена крпа. Друга грешка поврзана со водата што ја прават луѓето е бавно варење печурки на ниска температура. Овој вид на термичка обработка предизвикува печурките да испуштаат повеќе вода од вообичаеното, па тие стануваат влажни и го губат својот вкус.

Водата е еден од најголемите непријатели при подготовка на шампињони, но има и некои други работи на кои треба да обрнете внимание. Едно од нив е да не се преполни тавата со печурки, бидејќи тогаш немаат доволно простор да испари водата и ќе има полош вкус.Исто така, уште една важна работа е да се стави доволно масло. Ако не сте ставиле доволно, печурките ќе впијат што има и нема да можат убаво да се испржат. И последниот, но не и најмалку важен трик е да знаете кога да ги посолите печурките. Никогаш не ги посолувајте печурките кога ги ставате во тавата, бидејќи тоа предизвикува и предвремено испарување на водата. Ако сакате да ги направите совршено тогаш посолете ги кога ќе бидат готови.