(Видео) Најголемиот електричен автобус на светот е долг 27 метри


 

Двоен зглобен електричен автобус на кинескиот производител BYD пристигнува во Колумбија како дел од брзиот транзитен систем.

BYD го претстави најдолгиот електричен автобус на светот, K12A. Долг е 27 метри, а црвениот двозглобен автобус изгледа како џиновска гасеница.

Може да превезе 250 луѓе одеднаш, а достигнува максимална брзина од 64 км/ч, пишува PC Press.

Автобусот замина за Колумбија, каде ќе биде дел од брзиот транзитен систем TransMilenio. Инаку, BYD во јануари ласираше и најголем електричен двокатен автобус на светот.

Оваа кинеска компанија во послендите девет години произведе повеќе од 50.000 автобуси. Доколку не сте во прилика да свратите во колумбија и да ја видите најновата креација, може да го погледнете K12A во акција на твитот подолу.