Најголемата соларна термална платформа во Европа изградена во Белгија – место со косилки, овците ја паселе тревата


Ејвори Денисон, најголемиот светски производител на материјали за пакување, неодамна ја претстави својата соларна термална платформа од 2,7 GWh, лоцирана во Турнхаут, Белгија.

Станува збор за најголемата инсталација од овој тип во Европа, објект кој ќе обезбедува 2,3 GWh топлина, која вообичаено би се произведувала со гас.

Денес, производствените индустрии сочинуваат повеќе од половина од светската побарувачка за енергија. Со оглед на фактот дека тие ја добиваат својата енергија користејќи фосилни горива, преминувањето на обновливи извори на енергија може значително да ги намали емисиите на јаглерод.

Додека организациите и земјите работат на намалување на емисиите на јаглерод, алтернативните извори на топлина и енергија се клучен фактор. Концентрирана соларна термоелектрана е една од опциите.

Платформата за концентрирана сончева топлина (CST) во Белгија се состои од 2.240 површински ретровизори кои можат да произведат најмногу 2,7 GWh топлинска енергија. Платформата зафаќа околу 5.540 квадратни метри, што ја прави најголемата инсталација на параболични огледала во Европа.

Огледалата работат така што ја концентрираат сончевата светлина во колекторска цевка, која е исполнета со впивачка течност како што е термалното масло. Загреаното масло се чува во високо изолирано поставување за да дејствува како термичка батерија која ослободува топлина кога е потребно.

Објектот на Avery Dennison во Белгија има вкупно шест такви „батериски модули“ кои обезбедуваат комбинирано складирање на топлина од 5 MWh, што е достапно и дење и ноќе.

Гореспоменатата компанија планира да ја искористи оваа постројка за да работи со своите печки за сушење, каде што се носат нејзините производи за лепило чувствителни на притисок за процесот на обложување. Овие производи се користат на глобално ниво во различни сектори, од автомобилската индустрија, преку медицински помагала и градежништво до лична нега.

Се проценува дека платформата ќе помогне да се намалат емисиите на јаглерод за 9 проценти годишно. Кога сонцето е силно, на пример во текот на летото, платформата може да ги исполни сите барања за греење на производниот погон. Без оваа платформа, би било неопходно да се троши гас еднаков на 2,3 GWh енергија. Компанијата ги нагласува своите амбиции во борбата против климатските промени и има намера да постигне нето нула до 2050 година.

Интересно е што компанијата наместо да користи косилки, работата со отстранување на тревата им ја препуштила на овците и на тој начин добила „чист“ простор за поставување на огледалото.