Награди БАФТА: „Не е време за умирање“, „Белфаст“ и ​​„Приказна од Западот“ меѓу водечките филмови


Англија- Британската академија за филм (БАФТА) ја објави својата долга листа на номинирани во 24 категории за претстојните филмски награди.

„Не е време за умирање“, „Белфаст“ и „Приказна од Запад“ се меѓу водечките филмови објавени во средата по првиот круг на гласови.

Како што беше објавено во понеделникот, во ниту една долга листа не е вклучен „Spider-Man: No Way Home“ откако „не ги исполни критериумите за подобност“, според БАФТА. Филмот првично бараше да се разгледаат категориите за најдобра слика и најдобри специјални ефекти. Sony одби да коментира.

Гласањето во вториот круг, за утврдување на номинациите во категориите за кои гласаат членовите, ќе се отвори помеѓу 14 и 27 јануари. Номинациите ќе бидат објавени на 3 февруари. Потоа ќе следи гласање во третиот круг, за одредување на победниците, кое ќе биде отворено помеѓу 9 февруари и 8 март.

Доделувањето на наградите БАФТА ќе се одржи во центарот на Лондон на 13 март. (Варајати)