Награда за животно дело од „Elle Style“: Вечниот сјај на единствената Габи Новак

 „За Габи и Арсен навистина многу се знае. Особено за Арсен. Но, никогаш доволно, особено не за Габи…
И мислам дека никој не може да ги напише нивните биографии поубаво и повистинито отколку нивните песни. Од она што тој го напиша, таа го отпеа – вели музичкиот
археолог Синиша Шкарица за книгата за Габи…
 
 
Кој вели дека и во времето на глобалната пандемија не се случуваат убави работи?
Годинешните награди „Elle Style“ неодамна беа доделени во хотелот „Еспланада“ во Загреб. Најважната награда, онаа за животно дело, ја доби големата музичка дива Габи Новак, чиј настап со синот Матија Дедиќ беше кулминација на гламурозната вечер, која годинава се одржа во сосема различни околности.
– „Треба да се живее чекор по чекор“, порача Габи Новак, примајќи уште една во низа награди.
За уште еден голем чекор во кариерата на Габи Новак, која, заради својата исклучителна важност, но и заради еден нејзин евергрин претставува нашето колективно паметење на среќните денови, се погрижи нејзината издавачка куќа
„Кроација рекордс“, најголемиот регионален музички издавач.
Имено, „Кроација Рекордс“ го објави долгоочекуваното издание, бокс-сет, „Дискобиографија“ (прв дел), каде се најдоа 116 оригинални снимки. Со вториот дел од ова исклучително издание ќе брои над 200 песни.
Овие 116 оригинални песни се создадени од 1957 година, од кога датираар теми од цртаниот филм „Бенко Кременко“, до „Сањај једини“, нејзината последна студиска песна објавена во 2019-та. Она што го прави ова издание посебно и исклучително вредно, се 23-те песни што се забележани за прв пат на носач на звук. „Дискобиографијата“, прв дел,вклучува филмска и џез музика на Габи Новак, но и нејзини песни изведени на забавно-музички фестивали.
Подготвувајќи го првиот од двата сета кутии со прекрасна музика, Синиша Шкарица, долгогодишен уредник во „Југотон“ и во „Кроација рекордс“, имаше толку многу
белешки за Габи што тој нејзината голема музичка кариера ја претвори во книга – „Книга за Габи“, која веќе им е на увид на фановите.
– „За Габи и Арсен навистина многу се знае. Особено за Арсен. Но, никогаш доволно, особено не за Габи… И мислам дека никој не може да ги напише нивните биографии поубаво и повистинито отколку нивните песни. Од она што тој го напиша, таа го отпеа – вели музичкиот археолог Синиша Шкарица за книгата за Габи, и дополнува:
– „Габи Новак е централна фигура, всушност икона што ја симболизира историјата на популарната музика на овие простори, од доцните 50-ти до нашето време. Таа е таа што ја извлече од мене целата моја природа. Пишувајќи за неа, пред сè, изложувајќи ја нејзината дискобиографија, јас всушност ја изложувам во голема мера дискобиографијата на локалната забава музика на овие простори“ – додава
Шкарица.
Добитничката на наградата за животно дело „Порин“, една од најнаградувани пејачки во регионот, дама чиј нежен и топол глас нè фасцинира со децении, постигна ретко богата и успешна кариера во историјата на популарната музика, не само во нашето време и простор.
Наклонетоста на Габа кон џезот, за која првично не беше свесна, беше забележана уште во 1961 година со изведбата на „A Foggy Day“ на Гершвин, со помош на познатиот џез квартет во Загреб.
Постојат и филмски композиции, како „Среќен пат“ и „Сина далечина“ направени во 1959 и 1960 година, снимки од 2000-тите, потоа оние создадени со нејзиниот син Матија Дедиќ, еден од најдобрите џез-пијанисти, и нејзините фестивалски
песни. Сето ова го прави ова издание, оваа
„Дискобиографија“, истата да претставува скапоцен камен во музичката дискографија.
Еден многу важен саундтрак на нашите животи.
 
Фото: Роберт Гашперт („Elle Style“ награди) и архива на „Кроација Рекордс“