Нагло зголемување на бројот на заразени во Чешка

Полицаец ја проверува температурата на човек во автомобил на словачко-чешката граница

Прага – Чешката Република го забележа својот најголем дневен пораст на нови случаи на корона вирус за четири недели, кој се искачи за 111, па сега бројот на инфицираните е 8.594.

Министерството за здравство, исто така, објави два нови смртни случаи, со што бројот на починати од корона вирусот изнесува 299.

Зголемувањето на инфицираните е најмногу поради избувнувањето што го пријави државниот рудник за јаглен во близина на источниот град Карвина, близу до полската граница, јави чешкото радио.

Радиото соопшти дека 53 случаи биле потврдени меѓу 860 рудари тестирани до понеделник вечерта.

Чешката Република ги затвори училиштата, продавниците и границите веднаш по избувнувањето во март и бележи пораст на бројот на закрепнати лица.

Владата во последниве недели едвај чекаше повторно да ја отвори економијата, што ги вклучи повеќето продавници заедно со кината, театрите и пабови кои работат на отворено и укинување на некои ограничувања за прекуграничните патувања.

Владата планира од следниот понеделник да им овозможи на рестораните да организираат јадење во затворен простор и ќе ги отвори хотелите, ќе ги релаксира правилата за носење маски за лице и ќе им овозможи на помладите деца да се вратат во училиштата.

Владата, исто така, планира дополнително да го олесни патувањето до и од земји што се сметаат за безбедни од ризици од коронавирусот од 8 јуни, рече во понеделникот министерот за здравство Адам Војтех. (Ројтерс)