Нафтата е главен извозен производ во САД за прв пат од 2009 година.


Од јануари до септември оваа година, САД продадоа сурова нафта во вредност од 86 милијарди долари на светските пазари. Според податоците на Националната канцеларија за статистика, нафтата стана најголемиот американски извозен производ за прв пат од 2009 година.

На второ место се нафтените деривати кои оствариле приход од 83 милијарди долари. На трето место се авионите, чија продажба во странство е зголемена за 19 отсто на 81 милијарда евра. На четврто место е гасот со приход од 50 милијарди долари, а на петто автомобилите со приход од 48 милијарди долари, што е зголемување од 11 отсто.

Вкупниот извоз на стоки и услуги од САД во наведениот период изнесува 261,1 милијарди долари, додека вредноста на увозот изнесува 322,7 милијарди долари. Сега во првите девет месеци од тековната година забележаа трговски дефицит во износ од 61,5 милијарди долари, покажуваат податоците на заводот за статистика.

Според податоците на американското Министерство за енергетика во септември, производството на нафта во САД се зголемило за 1,7 отсто на 13,24 милиони барели дневно. Сега САД извезуваат околу четири милиони барели нафта дневно, што е повеќе од сите членки на ОПЕК+, освен Саудиска Арабија.

Податоците покажуваат дека САД оствариле трговски суфицит со Јужна и Централна Америка, Холандија, Белгија, Велика Британија, Хонг Конг, Австралија, Сингапур и Саудиска Арабија, додека дефицит е забележан во трговската размена со Кина, ЕУ, Јапонија, Индија, Швајцарија, Бразил, Тајван, Канада, Јужна Кореја и Израел.