На стапалата се забележуваат симптоми на болести кои се сметаат за тивки убијци


Стапалата може да не предупредат на сериозни проблеми, предупредија лекари за Експрес. Освен тоа, на стапалата можеме да ги видиме симптомите на две болести наречени тивки убијци.

Срцеви заболувања

Секое стапало е составено од 26 коски, 30 зглобови и повеќе од 100 мускули и е дом на многу крвни садови на кои не им треба многу за да се затнат со маснотии.

Запушените крвни садови се знак за срцеви заболувања, а ги препознаваме по студени, болни, вкочанети или отечени стапала. Задебелени и кршливи нокти исто така може да бидат знак за срцеви заболувања.

Дијабетес

Знаците на дијабетес во стапалата може да бидат нејасни и лесно да се помешаат со нешто друго. Тие вклучуваат пецкање или болка, губење на осет, испукана и сува кожа и рани кои нема да зараснат, габични инфекции (вклучувајќи жолти, задебелени нокти) и атлетско стапало.

Срцевите заболувања и дијабетесот не се единствените здравствени проблеми поврзани со промените на стапалата. Треба да се консултирате и со лекар ако не можете да одите или да ставите тежина на стапалото, ако чувствувате болка или оток во стапалото што не исчезнува или ако забележиме промени во обликот на стапалото и губење на влакна на ножните прсти.