На напаѓачот од Красјтчрч ќе му се суди за тероризам

Нов Зеланд – На обвинетиот за нападите во џамии во Крајстчрч на Нов Зеланд, ќе му се суди за тероризам, соопшти денеска австралиската полиција.

Брентон Тарант, кому ќе му се суди за 51 обвинение за убиство, е обвинет е и за „учество во терористички чин”. Неговото следно појавување пред суд е закажано за јуни.

Тарант (28) во живо емитуваше од нападите и објави манифест со информации за нападот.