На 92 години почина Бери Њуман, омилен лик од полициските серии


Почина Бери Њуман, кој беше зад воланот на „супер-наполнетиот“ Dodge Challenger во Vanishing Point, филм од 1971 година со неколку опасни полициски брканици, а подоцна глумеше како бранител во серијата Петрочели на NBC.

Тој имаше 92 години и почина на 11 мај во болница во Њујорк, а неговата смрт беше потврдена со објави на социјалните мрежи од пријатели. Не е утврдена причина.

Њуман се појави на Бродвеј и филмот Адвокатот (1970) (кој подоцна се претвори во ТВ серијата Петрочели) кога му беше понуден Vanishing Point. Во филмот, неговиот лик зависник од дрога имал задача да испорача автомобил од Колорадо до Калифорнија, со образложение дека ако може да го направи тоа за 15 часа, неговото купување мет ќе биде бесплатно.

Филмот беше режиран од Ричард К. Сарафијан и стана култен класик. Стивен Спилберг го нарече еден од неговите омилени филмови.

Филмското резиме на Њуман ги вклучува и „Дневна светлина“ на Силвестер Сталоне, „Лајми“ на Стивен Содерберг и „40 дена и 40 ноќи“. Тој, меѓу другите филмови, беше и во филмовите City on Fire, Amy и Good Advice.

На телевизија, тој се појави на Л.А. Law, Murder, She Wrote, The Fall Guy и The O.C., вториот каде го играше професорот Max Bloom.

Дијагностициран со рак на гласните жици во 2009 година, Њуман се повлече од актерството, но сепак се врати да глуми во независниот филм Finding Hannah во 2022 година.