МВР демантира дека не реагирало за двете убиени жени


Фото: Б. Грданоски

Министерството за внатрешни работи ги демантира дезинформациите изнесени од граѓански здруженија дека полицијата наводно не постапила по пријавите на жените кои беа убиени во Кочани и Куманово.

-Напротив, од страна на МВР е постапено по секоја пријава. Во врска со случајот во Куманово, од страна на СВР Куманово редовно се преземани мерки и активности и во периодот од 2013 до 2023 година од страна на СВР Куманово до надлежното ОЈО Куманово се поднесени пет кривични пријави против Д.Ј. за сторено кривично дело по член 130 ст. 2 од Кривичниот законик, во кои оштетено било лицето Е.А.

Во врска со случајот во Кочани, во ОВР Кочани на 16.5.2023 во 11.30 часот Т.М. пријавила дека подолг период У.Р. , со кого биле во љубовна врска, ја уценувал дека ќе објави компромитирачки фотографии и видеа доколку не му даде пари. Од страна на инспектори во ОВР Кочани е постапено по пријавата и на 31.5.2023 до ОЈО Кочани е доставен поднесок – известување, со службен материјал во прилог, а на 05.6.2023 до надлежното обвинителство е доставено и дополнување на известувањето, со службен материјал во прилог.

Министерството за внатрешни работи секогаш постапува по добиените пријави и се преземаат мерки и активности во координација со другите надлежни институции. Апелираме да не се пласираат дезинформации, стои во демантот на МНР.