Муртезани од Кина ги најави новите локомотиви

Генералниот директор на Железници транспорт АД, на Република Северна Македонија, Орхан Муртезани, кој се наоѓа во посета на Кина, најави дека наскоро железничката пруга ќе има четири нови електро-локомотиви.

Тој во кусата видео-порака од Кина, каде што е на увид во предиспорака на три од четирите електрични локомотиви, најави дека електро-локомотиви ќе бидат со вкупна сума осум милиони евра, обезбедени од Европската банка за обнова и развој.

– Една од четирите локомотиви веќе е пристигната во Скопје, комплетирана е целосно документацијата и многу брзо ќе биде пуштена во сообраќај. Додека другите три електрични локомотиви деновиве ќе тргнат за Скопје. Со овие четири електро-локомотиви ќе имаме значително зголемен капацитет во превозот на железницата, и со тоа се надеваме на оодобрување на финансискиот резултат на компанијта, рече Муртезани во видео-пораката од Кина.