Мразот ги уништи лозјата во Франција, винарите бројат милионски загуби


Ни огновите меѓу лозите во Бургундија не помогнаа многу

Владата подготвува пакет економска помош за земјоделците, чии насади со лоза, кајсии и јаболка беа смрзнати од неочекувано силниот мраз

 

Винарите ширум Франција ги бројат трошоците по неколку ноќи на мраз оваа недела, кои се закануваат да ја намалат жетвата на грозјето во некои од најпознатите и престижни региони за производство на вино во земјата.

Владата подготвува пакет за итни случаи за спасување по ретките замрзнувачки температури што може да предизвика најголеми штети во последните неколку децении на земјоделските култури и винова лоза.

Од Бордо до Бургундија и долината Рона до Шампањ, винарите во петокот беа надвор на своите полиња и го проверуваа уништувањето.

„Се крши како стакло затоа што нема вода внатре“, рече Доминик Гињар, винар во областа Грејвс близу Бордо, додека ги допираше првите ластари на лозите.

„Целосно се исушени, нема живот внатре“, рече Гињар, кој е на чело на група производители во Гравес, познат по своето силно црвено вино.

Многу експерти од индустријата велат дека штетата од температура до -6 C може да биде најлоша во последните неколку децении, делумно поради тоа што мразот следеше по несезонското топло време минатата недела.

„Тоа е национален феномен“, рече Жером Деспеј, генерален секретар на земјоделскиот сојуз ФНСЕА и производител на вино во регионот Херо. „Можете да се вратите во историјата, имало [замрзнувачки] епизоди во 1991, 1997, 2003 година, но според мое мислење, ова е над сите нив“.

Во долината на Рона, шефот на локалното тело на производители на вино, Филип Пелатон, рече дека тоа ќе биде „најмалата жетва во последните 40 години“, со загуби од 80-90% во споредба со нормалното. Винарите се „разнишани, очајни“, рече тој.

Во Бургундија, која произведува едни од најдобрите бели вина во светот, шефот на здружението на локални производители процени дека „најмалку 50%“ од реколтата годинава е изгубена.

За да се избегне мразот во ноќта меѓу вторникот и средата, земјоделците низ целата земја запалија илјадници мали огнови во близина на нивните винови лози или овошни дрвја.

 

Мраз околу ластарите на лозата

Некои лозови насади со добри приходи ангажираа хеликоптери за да се обидат да ја одржат топлината близу до земјата.

Горењето било толку интензивно на југо-исток што довело до слој на смог над регионот, вклучително и над Лион.

Како и винова лоза, одгледувачите на киви, кајсии, јаболка и друго овошје беа лошо погодени заедно со земјоделците од други култури како што е репка.

За време на посетата на областа за производство на вино во Лоара, францускиот министер за земјоделство, Жулиен Денорманди, рече дека тоа е „епизода на екстремно насилство што предизвика огромна штета“.

Владата прогласи „земјоделска катастрофа“, што значи дека ќе започне да им нуди финансиска поддршка на земјоделците, а Денорманди ги повика банките и осигурителните компании да се вклучат во напорите. Тој рече дека биле погодени неколку стотици илјади хектари земјоделско земјиште.

Многу винари не се осигурани од ефектите од мраз поради цената на покриеноста, а многу производители веќе се мачат финансиски.

Пандемијата на Ковид-19 ја потисна побарувачката на вино на глобално ниво, поради затворањето на рестораните и баровите. Извозот во САД исто така беше погоден од царини на француското вино наметнати од поранешниот американски претседател Доналд Трамп, додека виталниот британски пазар страдаше и поради „Брегзит“. (АФП)