Морковот го намалува притисокот и ризикот од срцеви заболувања


 
Сокот од морков може да го намали крвниот притисок и мастите во крвта.

Ако крвниот притисок е висок, тоа значи дека срцето треба да работи понапорно за да пумпа крв. Со текот на времето, ова дополнително ги оптоварува сите витални органи – срцето, мозокот и бубрезите. Хипертензијата може да има катастрофални последици, со зголемен ризик од срцеви заболувања, мозочен удар и деменција.


Како и кај многу медицински состојби, исхраната игра улога во тоа дали крвниот притисок е висок или низок. Многу солена храна предизвикува телото да задржува вода, што создава дополнителен притисок на ѕидовите на крвните садови.

Лекарите често советуваат здрава и балансирана исхрана како начин за намалување на крвниот притисок.

Поточно, препорачуваат намален внес на сол. Докажано е дека јадењето храна богата со калиум помага во намалување на крвниот притисок со тоа што му помага на телото да се ослободи од натриумот и работи на опуштање на крвните садови.

Во 100 грама моркови има 320 милиграми калиум

Истражувањата покажуваат дека консумирањето моркови може да го намали крвниот притисок, а едно истражување исто така сугерира дека нивното консумирање во форма на сок е корисно за намалување на ризикот од срцеви заболувања.

Морковите се богати со влакна и витамини. Освен А и Ц, содржат и витамини Б1, потоа Б2 и Б3, како и витамини Б6 и Б9.