МОН повикува на почитување на мерките и одговорно однесување и надвор од училиштата

Министерството за образование и наука апелира до наставниците и учениците доследно да ги почитуваат мерките за заштита од Ковид-19 и одговорно да се однесуваат и надвор од работните места и од училиштата, со што ќе го спречат ширењето на болеста. Посочува дека заедно со Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести ги презема сите мерки, препораки, протоколи, алгоритми и бара нивно целосно почитување од наставниците, учениците и родителите.

– Протоколите за заштита од заразата докажано функционираат доколу сите се придржуваме на пропишаните мерки за заштита. Од целокупното одговорно однесување ќе зависи и продолжувањето на наставата со физичко присуство во училиштата,  нагласува МОН.

Министерството информира и дека наставата со учење од далечина успешно се спроведува и над 80 отсто од учениците ги следат часовите онлајн без никакви потешкотии.

За останатите ученици кои немаат уреди или интернет-конекција часовите се емитуваат на Македонската радио-телевизија, а наставниците имаат обврска да им доставуваат печатени материјали и да бидат во постојана комуникација со учениците за да го следат нивниот напредок во совладувањето на наставниот материјал.

МОН соопштува и дека е во постојана комуникација со директорите на училиштата и локалните самоуправи и тековно се работи на обезбедување услови за непречено функционирање на онлајн-наставата.