Момче од Британија исчезнало цели 6 години. Се надева дека полицијата нема да ја најде мајка му


Тинејџерот Алекс Бати од Олдам, Велика Британија се вратил дома кај својата баба откако исчезнал пред шест години, пишува Sky News.

Имаше 11 години кога отиде на одмор во Шпанија во 2017 година со неговата мајка Мелани и дедото Дејвид, кои не му беа законски старатели. Неговиот законски старател беше неговата баба Сузан Каруана. Мајка му и дедо му го однеле на одмор и не се вратиле дома во Олдам, наместо тоа продолжиле да патуваат низ Шпанија, Мароко и Франција.

Откако триото не се вратило во Англија според планираното, полицијата покренала истрага. Бабата на Алекс, Сузан Каруана, која е и негов официјален старател, изјави во 2018 година дека верува дека нејзината ќерка и поранешниот сопруг го однеле во странство за да живее „алтернативен начин на живот“. „Тие не сакаа (Алекс) да оди на училиште, не веруваат во редовно училиште“, рече таа тогаш. Со години живеел со нив во дивина.

Долго време живееле во близина на Тулуз во рурална „духовна заедница“. Момчето побегнало со 100 евра во кеш, без мобилен телефон. Пешачел четири дена и потоа го нашол студент по фармација, кој го однел во полициска станица. Момчето тврди дека верува дека е „киднапиран“ од љубов и дека имале најдобри намери и се надева дека полицијата нема да ги најде.

Врати се во нормален живот
Алекс наскоро ќе го прослави својот 18-ти роденден. „Знам дека нема да контактираат со мене. Сигурно нема да ризикуваат. Ќе ме контактираат само кога ќе знаат дека се 100 проценти сигурни. Нема да брзаат за мојот роденден. Се надевам дека полицијата не ги наоѓа. Ги сакам и двајцата и не е важно ако не ги видам повторно. Можеш да сакаш некого и да не разговараш со него“, рече тој.

Алекс сега се врати да живее со баба Сузан во Олдам. Во интервјуто рече дека сака да оди на факултет, дека го користел името Зак Едвардс во странство и дека сè уште најмногу размислува и зборува на француски.

„Откако се вратив, ми беше тешко повторно да разговарам со луѓе на моја возраст. Бев опкружен со возрасни од 11-годишна возраст. Толку многу разговарав со нив што сега луѓето на моја возраст ги сметам за „деца“. Ова искуство ми остави длабок впечаток. И сè уште не се чувствувам дека моето враќање е реално. Сè уште не е смирено. Веројатно наскоро ќе се чувствувам нормално, но ми треба повеќе време.”

Во декември тој рече дека неговата мајка е „против државата и против вакцинацијата“. Рече дека таа е одлична личност и дека ја сака, но таа не е одлична мајка. Рекол дека се скарал со неа и дека повеќе не можел да живее со неа. Тој вели дека тоа не би било добро за неговата иднина. Француските власти тврдат дека мајката на Алекс сега е во Финска. Се верува дека неговиот дедо починал пред 6 месеци.