Моќната ЛВМХ донира 5 милиони евра на Институтот Пастер од Лил, за борбата против Ковид-19

Франција– Одделот за филантропија на моќната луксузна модна компанија ЛВМХ, донира 5 милиони евра на Институтот Пастер од Лил, за проект кој започна да дава значајни резултати во борбата против коронавирусот.

Институтот истакна дека истражувачите идентификувале молекула која е „особено ефикасна“ во борбата против Сарс-Ков-2, вирусот на коронавирус што предизвикува Ковид-19 и планираат да започнат големи клинички испитувања за да го тестираат како можен третман.

„Горд сум на ова откритие што го направија истражувачки тимови од  регионот од каде што сум и многу се надевам дека нивната работа брзо ќе се оствари“, рече Бернард Арно, претседател и извршен директор на ЛВМХ во изјава од институтот. Арно забележа дека откритието на институтот поттикнало „огромна надеж за лекување“.

Цитирајќи ја важноста за понатамошно спроведување на истражувањето, Арно истакна дека затоа тој одлучил да понуди поддршка за клучната фаза на клиничките испитувања.

„Воодушевен сум што групата LVMH се приклучи на нашиот круг за поддршка денес со значителна донација што ќе ни овозможи да започнеме нова фаза во нашето истражување против COVID-19“, рече Ксавиер Насиф, кој е на чело на Пастер во Лил, заблагодарувајќи му се на Арно и на LVMH.

Институцијата, која инвестира 17 милиони евра годишно во истражување годишно, финансирана делумно од филантропски донации на корпорации, истакна дека LVMH ја контактирала веднаш по откривањето на првичните резултати во борбата против вирусот.

Европските луксузни групи и нивните брендови се вклучија за да помогнат во напорите на Ковид-19, донирање средства за болници, правење санитарен гел и набавка на маски за јавните власти.

ЛВМХ нарача 40 милиони маски од кинески индустриски снабдувач за решавање на недостигот во француските болници и ги обнови своите единици за производство на парфеми и козметика за производство и дистрибуција на големи количини хидроалкохолен гел.

Во меѓувреме, напорите на Керинг Ковид-19 вклучуваат донации за фондацијата на Црвениот крст Хубеи во Кина, големите италијански болници и ЦДЦ Фондацијата во САД, како и финансирање на истражување на Институтот Пастер во Франција.

На пример, луксузната етикета за финансирање на истражување на Ковид-19, Булгари, кој припаѓа на ЛВМХ, во јуни создаде Фонд за вируси за финансирање на истражувања поврзани со барање лекови за вируси. Ги поддржува Институтот Џенер на Универзитетот во Оксфорд, Националниот институт за инфективни болести Лазаро Спаланзани во Рим и Универзитетот Рокфелер во САД и купи микроскоп со висока технологија за истражувачите.

Фондот опфаќа и четиригодишни докторски студии за двајца студенти, додека Клиничкиот фонд „Булгари“ ќе поддржи клиничко тестирање на нови терапии, лекови и вакцини за борба против Ковид-19.