Моќeн уред произведува температура од 1050°C само од сончева светлина


Инженери развија уред кој може да генерира температури од над 1.000°C со собирање сончева светлина. Еден ден може да се користи како зелена алтернатива за употребата на фосилни горива во производството на материјали како челик, стакло и цемент.

Имено, за да се произведат споменатите материјали потребно е суровините да се загреат на над 1.000 Целзиусови степени. „Околу половина од енергијата што ја користиме не се претвора во електрична енергија. Таа се користи за производство на материјали што ни се потребни во секојдневниот живот и во индустријата“, рече Емилијано Касати од ЕТХ Цирих во Швајцарија, како што пренесува New Scientist.

Специјален соларен приемник
Соларните печки кои ја фокусираат сончевата светлина на приемник преку низа подвижни огледала можат да генерираат високи температури, но тие не можат да надминат 1.000 степени. Така Касати и неговите колеги дизајнираа соларен приемник со слој од кварц.

Кварцот е полупроѕирен материјал кој пренесува светлосна енергија, но ја блокира топлинската енергија. Односно, додека силиконот се загрева со концентрирана сончева светлина, кварцот спречува топлинскате енергија да избега; задржување на топлина и намалување на загубата на енергија во системот.

Создадени температури од 1.050°C
Тимот го тестираше модифицираниот соларен приемник во објект кој симулира сончева светлина и откри дека лесно може да генерира 1.050°C и може да достигне 1.200 степени. Иако ова засега се прелиминарни резултати од тестот, Касати се надева дека еден ден овој приемник ќе биде широко користен како зелена алтернатива за генерирање високи температури во индустријата.

Истражувањето со наслов „Соларно термално заробување на 1.000°C и погоре“ беше објавено во списанието Device.