Модната недела во Париз ќе се одржи оваа есен со 88 брендови на официјалниот календар

Франција– Париската модна недела ќе се одржи оваа есен со 88 брендови на официјалниот календар, иако сè уште не е познато колку од нив ќе одржат физички ревии и презентации, според првичниот распоред објавен вчера од Федерацијата на модата

Меѓу најголемите брендови за кои се покажа дека недостасуваат во распоредот оваа сезона се Celine, Alexander McQueen, Comme des Garçons и Off-White. Како што е соопштено, Сен Лоран и Валентино исто така ја прескокнуваат сезоната во Париз, наместо тоа Валентино ќе се претстави во Милано.

На списокот на отсутни се и Sacai, Lacoste, Lemaire, Junya Watanabe, Noir Kei Ninomiya, Rochas, Atlein, Guy Laroche и Kwaidan Editions. Роша е без дизајнер од минатиот декември откако се раздели со Алесандро Дел’Аква, а Lemaire ја покажа колекцијата за време на машката недела во јули.

Колекциите за пролет 2021 година за Comme des Garçons, Junya Watanabe и Noir Kei Ninomiya ќе бидат претставени за време на мини-изложби или презентации во Токио помеѓу 19 и 23 октомври, како дел од сезонскиот салон на Comme des Garçons таму, соопшти компанијата.

За прв пат, привремениот распоред ги наведува брендовите кои обично организираат модни ревии заедно со презентациите. Од 88-те наведени брендови, 25 ќе организираат презентации, а остатокот ќе биде поделен на физички и дигитални настани, според раководното тело на француската мода.

Како што е соопштено, на претстојната модна недела во Париз, десетина брендови, предвидени да се одржат од 28 септември до 6 октомври: Ами, Сесили Бансен, Дефримес Енфанс, Естер Манас, Габриела Хирст, Моси, Ситуационист, СР Студио ЛА. Калифорнија, Вејас и Велс Бонер.

Голем број на брендови се вратија во календарот откако паузираа минатата сезона поради пандемијата на коронавирус или затоа што експериментираа со различни распореди: Studios, Maison Mai, Calvin Luo, Mashama, Agnès B, Shiatzy Chen and Jarel Zhang..

Минатата сезона имаше 96 брендови на календарот, со 70 ревии и 26 презентации.