Модерна: Нашата вакцина е ефикасна 94,5 отсто и може да се чува на 8 Целзиусови степени

Фармацевтската компанија Модерна денеска објави дека ефикасноста на нејзината експериментална вакцина против коронавирусот е 94,5 проценти, а информациите се базираат на последната фаза од клиничкото тестирање.

Ова е втора американска компанија што соопшти дека разивала вакцина со висока ефикасност против Ковид-19 за само седум дена. Претходно Фајзер информираше дека ефикасноста на нивната вакцина е нешто повеќе од 90 проценти.

Освен ефикасноста, друга важна работа се издвојува кај вакцината на Модерена – не бара чување на екстремно ниски температури, туку е стабилна на температури од два до осум степени 30 дена и може да се чува на температура од минус 20 во период од шест месеци.

Вакцината на Фајзер мора да се чува на минус 70, додека руската Спутник V, која е ефикасен 92 проценти, може да се чува на минус 18 Целзиусови степени.

Модерна дојде до овие резултати врз основа на тестирање на 30.000 волонтери, а се чека уште американското регулаторно тело за здравство да дозволи употреба на вакцините.