Миу Миу не враќа во 80-тите: Најубава празнична колекција на винтиџ фустани

САД– Во потрага по облека за душа во Новата година , Upcycled by Miu Miu е капсулна колекција на винтиџ фустани кои сигурно ќе изгледаат блескаво насекаде. Исклучителните модели се состојат од стилови од 30-тите до 80-тите години, добиени од дилери на винтиџ облека ширум светот, потоа со љубов обновени во ателјето на брендот и завршени со украси и везови со потпис на Миу Миу.

Розовиот наклонет фустан со креп од 70-тите, на пример, е украсен со детали од перја и бела јака од креп, а потоа се додава со ремен од накит. Сребрено-златното плетено коктел фустанче од истата деценија е прилагодено со деколте со кристали и украсен со дијаманти. И корална крепска облека од 60-тите години е изменета со бела јака и контрастни црни креп панели . Колекцијата е дистрибуирана во бутиците на Миу Миу во Милано, Лондон, Париз, Москва, Њујорк, Шангај, Хонг Конг, Токио и Сен Мориц.

Повторното навраќање на минатото е секако резултата на заложбите на креативниот тим. Дизајнерката Мучиа Прада честопати зема силуети од минатите епохи и ги обмислува за денес. 

Прада и нејзиниот тим следат еколошки начин на размислување користејќи ги вистинските стилови што ги инспирираат, наместо да започнуваат нови со нови материјали. Квалитетот и целокупниот дизајн се веќе присутни, а се што е потребно е да се прилагоди за да им се даде втор живот. И не можеме да смислиме подобар начин да го прославиме крајот на 2020 година отколку со фустан што треба да ги направи старите работи забавни и свежи.