Мит или вистина? Можеме ли да пржиме на маслиново масло?


Маслиновото масло се смета за едно од најздравите растителни масла. Освен што се користи за нега и убавина, ова масло е погодно и за кулинарски специјалитети.

Сепак, досега слушнавме дека маслиновото масло не треба да се загрева и дека треба да се користи само за прелив и да се додаде вкус на веќе подготвеното јадење. Но, дали е навистина точно дека не треба да го користиме при готвење или печење?

Дали може да се загрее маслиновото масло?

И покрај популарното верување, ова масло всушност има висока точка на чад (од 176 до дури 200 степени Целзиусови). Сепак, точката за чад не покажува колку е стабилно одредено градуирано масло кога се загрева.

Имено, истражувањето од 2018 година покажало дека екстра девствената верзија на маслиновото масло е всушност најстабилното масло за јадење и дека на високи температури подобро се разградува од другите растителни масла.

Што го прави ова масло посебно?

Тоа значи дека без проблем можеме да користиме екстра девствено маслиново масло за готвење, печење, па дури и пржење. Благодарение на изобилството на монозаситени масни киселини и полифеноли отпорни на топлина, маслиновото масло го потиснува оксидативниот стрес предизвикан од топлина. Затоа, исто така го забавува создавањето на нездрави компоненти, како што се слободните радикали.

Но, што навистина го издвојува ова масло како многу здраво? Студија од 2015 година покажа дека готвењето зеленчук како домати, модар патлиџан и тиква во екстра девственото маслиново масло всушност ја зголемува содржината на антиоксиданси во тој зеленчук!

Заклучокот е дека маслиновото масло е многу здраво и дека ниту еден вид готвење нема да влијае на вкусот, хранливата вредност или здравствените придобивки на самото масло.