Министрите повторно ќе расправаaт за датумот по европскиот самит

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кусиот заклучок по министерскиот совет на кој земјите членки на ЕУ не одобрија датум за Македонија наведува дека расправата за ова прашања во овој момент е завршена и дека европските лидери може и нема да разговараат за проширувањето. Дека црвстата блокада на Франција, всушност, значи и крај на расправата. Освен ако претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, не ја стави оваа точка на дневен ред.

Заклучокот на финското претседателство е буквално во две реченици:

„Претседателството потсети на заклучоците од 18 јуни 2019 година да се наврати не подоцна од октомври 2019 на прашањето за препораката на Комисијата за отпочнување преговори со Република Северна македонија и Албанија.

Во светлина на дискусијата на Советот за Република Северна македонија и Албанија, претседателството забележува дека Советот ќе се наврати на прашањето по Европскиот совет“.

Што ќе се случи на самитот на европските лидери навистина е нејасно. Проширувањето не е на официјалниот дневен ред, туку тоа може да се најде во забелешката дека лидерите во зависност од настаните би можеле да разговараат за надворешно политички прашања. (Н.В.)