Министерството за култура се оградува од соопштението на Агенцијата за филм во врска со истрагата на Антикорупциска

Министерството за култура денеска преку соопштение, најостро реагира на соопштението на Агенцијата за филм на Република Северна Македонија, дистрибуирано до медиумите на вчера од страна на нивната ПР агенција „ Навигаторс“.

-Со цел објективно информирање на јавноста, потенцираме дека во наведеното соопштение Агенцијата за филм незаконски го користи логото на Министерството за култура – Сектор за управен и инспекциски надзор. Воедно со соопштението јавноста е донесена во заблуда бидејќи иницира дека содржината на истото е подготвена и проследена во соработка и со согласност на Министерството за култура, се посочува во соопштението.

Воедно, се наведува дека Министерството за култура, односно Секторот за управен и инспекциски надзор не е орган кој наложува запирање на истрага која е предмет на работата на друг надлежен орган – Државната комисија за спречување на корупцијата.

-Информираме дека Секторот за управен и инспекциски надзор, Записникот од извршен вонреден инспекциски надзор со наод на утврдената фактичка состојба во Агенцијата за филм го достави до Државната комисија за спречување на корупцијата на натамошно постапување согласно нивните надлежности утврдени во Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, стои во соопштението од Министерството за култура. 

-Користењето на логото на Министерството за култура не е тенденциозно, туку напротив, со намера за објективно информирање, со оглед на тоа што документот што се цитира е од оваа институција, истиот документ е издаден на меморандум и со лого на Министерството за Култура, порачаа веднаш од Агенцијата за филм.

-Логото не го менува фактот и не смее да ја потисне суштината, а тоа е  информацијата дека “во Агенцијата за филм е утврдено дека нема конфликт на интереси по извршениот инспекциски надзор на Министерството за култура”, се вели во реакцијата на Агенцијата.