Министерката Стефоска добитничка на медалот „Абај Кунанбај

Меѓународната организација на турската култура (ТУРКСОЈ) и додели „Медал Абај Кунанбај“ на министерката за култура Ирена Стефоска.

Како што соопшти Министерството за култура, медалот Абај и е доделен на Стефоска за да го одбележи нејзиниот извонреден придонес во меѓукултурната конвергенција.

Генералниот секретар на ТУРКСОЈ, Дусен Касеинов, кој беше во Скопје во рамки на програмата за прослава на Денот на наставата на турски јазик во Северна Македонија, се сретна со Стефоска во Охрид.

Касеинов, како што се наведува во соопштението, изрази уверување дека културната соработка меѓу турскиот свет и Северна Македонија ќе се развива понатаму со придонесите на Ирена Стефоска, која не ја одбива нејзината поддршка во оваа насока.

За време на средбата, Касеинов изјави дека ТУРКСОЈ извршува работи за промоција и пренесување на следните генерации на почитувани личности кои подариле бесмртни артефакти на културата и уметничкиот живот во турскиот свет. Посочи дека 2020 година е 175-тата година од раѓање на познатиот казахстански интелектуалец Абај Кунанбај. Тој исто така истакна дека тие го подготвиле „Медалот Абај Кунанбај“ како знак на нивната лојалност и благодарност кон него.