Милорад Пуповац побара Белград да не им дели задачи на Србите во Хрватска

„А што ако не направивме грешка со одењето во Книн, ќе рече ли некој – извините браќа“, рече Милорад Пуповац во разговор за РТС

 

Претседателот на партијата на Србите во Хрватска (СДСС), Милорад Пуповац, зборувајќи за заминувањето на потпретседателот на хрватската влада, Борис Милошевиќ, во Книн (член на неговата партија), рече дека околностите во Хрватска се смениле неодамна и дека „некои сфатија дека она низ што Хрватска минуваше во последните 25 години мора да се промени. Потребно е да се оддалечиме од секојдневното производство на војна“.

Тој изјави дека луѓето честопати го прашуваат како се чувствува во различни прилики и дека ретко одговара на такви прашања затоа што знае што е неговата служба и мисијата што ја избрал.

Пуповац рече дека тој е посветен на она што Србите го поминаа во Хрватска, но и во цела Југославија. Тој рече дека дури и за време на војната, тој предупредувал дека „политиките што ги водеше српскиот народ во тоа време ќе паднат врз српскиот народ во Хрватска“.

„Сега некои би сакале тоа да се случи со Борис Милошевиќ. Луѓето кои во тоа време беа одговорни во српската политика можеа да направат нешто навреме за да го спречат егзодусот, да ги прифатат одамна подготвените планови што ќе овозможат автономија на Србите во Хрватска, за што немаше разбирање од хрватска страна, но не разбирам зошто немаше од српска страна“, рече Пуповац како гостин во емисијата „Око“ на РТС.

Тој праша зошто на српските бегалци не им бил даден избор и зошто им се отежнува враќањето.

„Знам низ што минува Србија и низ какви тешкотии минува. Ние никому не попуваме одовде. Ние се обидуваме да се избориме овде од 2011-2012 година, кога злото зафати замав, а некои луѓе во Србија имаа добри врски со тоа зло. Јас немав“, рече Пуповац.

Тој изјави дека тие се борат затоа што имаат свое место во политичкиот живот на Хрватска, дека сето она што го носат како товар треба да биде расветлено, дека злосторствата се казнуваат и признаваат, се одржуваат комеморации и дека луѓето можат да живеат достоинствено во своите заедници.

„Комеморативните практики на сеќавање и одбележување мора да се тргнат од војната и производство на секојдневна војна. Тоа би била моја препорака и на хрватската и на српската политика. Сеќавајќи да, комеморација да, но не и војување, ни со сеќавање ни со комеморација“, рече Пуповац.

Тој додава дека за прв пат разговарале за тоа што се случило, какви се српските жртви и страдања и што се очекува.

„Првиот чекор е направен. Не смееме да застанеме на тоа. Ова е како тесто што сте го замесиле и кое сè уште треба да се меси“, рече Пуповац.

Тој рече дека вицепремиерот Борис Милошевиќ во Книн „ниту нешто славеше, ниту легитимираше“ и дека „легитимираа оние кои на Србите во Хрватска не им дадоа можност за избор“ пред крајот на војната.

„Да бидеме обвинувани за предавство, да нè сатанизираат во медиумите, е најлошата можна традиција што постои меѓу Србите. Не можам да разберам дека сум обвинет дека ги напаѓам Белград и Србија затоа што ја критикувам политиката што не беше добра за Србите ни за Србија“, рече Пуповац.

Тој изјавува дека треба да се признае и да се слушне, без оглед дали е кажано сето она што се очекуваше, дека во Книн беше кажано нешто што никој толку долго време не го зборувал на тоа место и дека се тргна понапред од воената реторика колку што е можно и дека тој би сакал тоа да продолжи.

Во исто време, министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, изјави дека е погрешна одлука претставникот на Србите во Хрватска, Борис Милошевиќ, да отиде на одбележувањето на годишнината од операцијата „Бура“ во Книн, и оцени дека овој чин не му бил потребен на српскиот народ, туку на Хрватска.

Тој додаде дека на Србите не им било местото на собирот во Книн, затоа што Хрватите, како што рече, „не рекоа, ниту ќе речат дека ‘Бура’ е етничко чистење“, ниту пак го смениле вокабуларот за војната во Хрватска во 1990-тите години. (Бета)