Милановиќ: За неколку дена Парламентот ќе се распушти

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ изјави денеска дека наскоро ќе се распушти Парламентарни поради парламентарните избори и дека земјата ќе биде без власт неколку месеци.

Имајќи го предвид тоа, како што истакна, тој не ја гледа целта на оставката поднесена од министерот за одбрана Дамир Крстичевиќ, затоа што распуштањето на Собранието е планирано за неколку дена.

Тој, како што посочи, ќе биде „целосно неутрален“ за време на предизборната кампања.

– Сега дознав дека е формирана левичарска коалиција …, се слушам со сите, луѓето имаат очекувања, но ќе се пробијат како бранови на карпа. Јас немам пристрасност, не одам на избори.  Можеме да зборуваме за тоа што повеќе би ми одговарало лично, но што се однесува до мене, прашањето е дали претседателот и државниот врв треба да гласаат на изборите, рече Милановиќ за време на посетата на Факултетот за електротехника , по повод Денот на Европа.