Мицкоски: Сите случаи на СЈО ќе паднат во Стразбур

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во интервјуто за МИА посочува дека на власта не и одговара да се донесе законот за јавно обвинителство и дека СДСМ сака да го закочи целиот процес затоа што сакаат да имплементираат правно насилие во пресметката со политичките неистомисленици.

До каде се преговорите за законот за јавното обвинителство? Какви одговори добивте од тимот на премиерот Заев? Има ли нови контакти во однос на законот за јавно обвинителство?

Генерално, консултациите продолжуваат. Но, впечатокот во нашата преговарачка група и морам да признаам мој личен впечаток е мислам дека од СДСМ немаат намера ниту пак, ако ја анализирате детално динамиката на преговори, ќе забележите дека кај нив постои намера и интенција да се дојде до конечен договор. Имам чувство дека како намерно да се трудат да го закочат целиот процес. Сега ќе ви кажам зошто. Тоа го темелам по две основи. Првата, е според нив стратешка основа, и тоа, мислат дека на тој начин колку подолго ќе трае процесот на преговори за јавното обвинителство толку можеби некои реминисценции на некои минати стари теми, кои можеби не беа поволни за ВМРО-ДПМНЕ ќе останат присутни во јавноста и практично на тој начин ќе му конкурира на случајот Рекет 1, би го нумерирал со единица бидејќи сега гледаме дека веќе станува се поактуелен и вториот случај, тоа е Рекет 2, така што тоа е основната причина зошто мислам дека стратешки тоа нив не им одговара.

Втората стратешка причина е чипираното судство и обвинителство кое денеска е во Македонија и практично сето она кое што ќе го нарачаат СДСМ, Зоран Заев, министерката Дескоска, но кое што ќе произлезе како резултат на оние неформални средби што адвокатскиот тим на Зоран Заев ги има со државниот јавен обвинител Јовески, овие практично тоа го реализираат. Ние видовме во јавноста протече една снимка во која што државниот обвинител Јовески е во една непосредна комуникација со адвокатот на премиерот Зоран Заев и претпоставувам таму добива насоки како понатаму да ги тера случаите, па, сосема случајно притвореничката Катица Јанева испорача еден документ без никој тој документ да го потврди, неговата автентичност да ја потврди, нејзиниот печат, потпис да го потврди итн. па се до оној трансфер практично на надлежностите од СЈО до ЈО, без никаква методологија, без никаква законска поткрепа, примопредавање на еден лист што всушност претставува спецификација на предмети, па, се до давање на овластување од страна на Јовески до обвинителите…

Гледате случајот Талир којшто е спорен по неколку основи,  тој е случај каде што е покренато обвинение за законскиот рок после 30 јуни 2017. Потоа судот тоа обвинение го прифаќа, на крајно незаконски, нелигитимен начин го гледаме Јовески како издава одобрение на обвинителката која практично има за цел да го истера овој случај на мускули насилно, незаконски онака како што практично тече целиот овој процес. Но сето тоа практично не е одење по жица, туку тоа е практично одење во провалија, бидејќи сите случаи во едно независно обвинителство, во независно правосудство вклучително и Судот за човекови права во Стразбур практично ќе доживеат завршница која што ќе биде амнестија за сите кои се опфатени, бидејќи вака како што го водат и вака како што го спроведуваат процесот, нарача Зоран Заев, спроведе чипираното обвинителство и судство во координација со адвокатите на Зоран Заев, води кон таа насока да сите овие случаи еден ден Судот за човекови права во Стразбур да паднат и бидат прогласени како нелегитимни. Впрочем видовте еден таков случај, Судот за човекови права во Стразбур го прифати итн. Со други зборови тоа се стратешките принципи зошто СДСМ не сака, да бидам пократок, најпрвин не им одговара бидејќи сакаат да ја покријат темата Рекет, сега веќе имаат проблем се појавува Рекет 2 и второто е дека гледаат овие судии, обвинители се до толку сервилни, што тие ги поседуваат, што практично секоја желба на  Зоран Заев ја исполнуваат. Мислат дека на тој начин ќе се одмаздуваат кон политичките неистомисленици, ќе продолжи политичкиот терор што го најави Зоран Заев за време на претседателската кампања. Горделиво кога премиери во други држави се фалат за изградени автопатишта, реализирани капитални проекти, инвестиции, по некоја реформа, за него главен меинстрим беше да ги задоволи чувствата на неговите малкумина обожаватели со тоа што ќе се пофали дека поднел 750 кривични пријави.

Тие сметаат дека вие не сакате да се донесе законот. Да се вратам на почетокот, рековте дека има комуникација но не дадовте никакви информации дали имате нови заеднички решенија кои би ги споделиле со јавноста во однос на законот?  

Генерално јас разговарам секогаш на база на факти, на аргументи. Јас ги изнесов моите факти, аргументи, би сакал да дебатирам со спротивниот табор исто со факти, со аргументи, да видам на што го темелат тоа нивно чувство. Ако некој од нас бара да легитимираме, незаконие, тоа го кажавме дека ниту имаме намера да правиме компромис со правото и со правдината, ниту пак ќе се согласам како човек тоа да го направам бидејќи пред се и над се, јас сум педагог, но секој оној којшто се огрешил пред законите и којшто се посрамотил пред граѓаните, сме кажале, сме го повториле тоа во неколку наврати многу гласно и јасно дека треба да сноси одговорност.  Не ја довршив субјективната причина зошто тие не сакаат. Субјективната е затоа што гледате се намножуваат овие корупциски скандали. Замислете сега кога ние би имале објективно обвинителство коешто навистина би ги разоткрило, а не како сега што го прави ова „Рускоска обвинителство“ – да го заташка. Тогаш ќе излезат многу работи на виделина и тогаш навистина можеме да разговараме за едно сериозно, сериозно правно нарушување на системот во Република Македонија, еден криминален рекетарски октопод којшто целото ова време практично има сериозни замешатерство не само во бизнисот, туку и во правосудството, и тоа се, генерално тие причини зошто тие не сакаат. Јас би сакал да слушнам кои се причините зошто мислат дека ние не сакаме имајќи предвид дека ВМРО-ДПМНЕ ќе ве потсетам и во 2018, но и во 2019 година од страна на ЕК беше потенцирана како опозиција која што и тоа како придонесе во процесот на изработка, а потоа и поддршка на низа реформски закони коишто се дел од правосудството. Да ако ме прашате дали сакаме да озакониме беззаконие, одговорот е не, и ќе се бориме тоа да не се случи.

Ќе се задржам на законот за јавното обвинителство, на вашите предлози. Пред неколку дена во јавноста излегоа неколку информации дека веќе имате одредени предлози за јавен обвинител. Разговарате ли со одредени потенцијални кандидати? 

Тоа е уште една концепциска разлика помеѓу нас и СДСМ што ние се грижиме за процесите, а тие се грижат за персоналните решенија. И токму тука имаме повторно определени разидувања, затоа што ние сакаме процесите да бидат законити и уставни. За нив тоа не е важно. Гледате имавме нарачи настапи, стендап настани од страна на некои познати експерти, аналитичари кои велат дека некогаш треба и да се прекршат законите и Уставот за да се реализира некоја политичка цел. Јас не се согласувам. Како човек сум легалиста и за нас се важни процесите кои се темелат на безусловно почитување на законот и Уставот. За нив е важно колку вработените, роднините, соседите на вработените во СЈО да останат на работните места, да може да се продолжи со политичкиот терор, да може да биде овој или оној бивш обвинител што ќе го заштити Заев и семејството Заеви и останатите од врхушката на СДСМ од потенцијалниот криминал. За нас тоа е од второстепено значење, бидејќи како што кажав, борбата за правото и правдината се безусловни, а истовремено безусловна е и почитувањето на законот и Уставот. И тука имаме сосема различен концептуален пристап на работите.

Доколку ме прашувате дали сме разгледувале некои имиња, воопшто немаме разгледувано имиња. Не, немаме, категорички ги отфрлам сите оние шпекулации во јавноста. Практично оној што треба да се бори против лажните вести гледаме дека е главен генератор на лажни вести, тоа сето го расеменуваа по медиумите и има за цел да создаде лажна слика, бидејќи имаат медиумска доминација. Имаме сведочења од многу луѓе како се однесува овој криминален октопод на власта кон медиумите, така што би заклучил конечен одговор на вашето прашање – да за процеси, законити и уставни, не за персонални решенија. Тоа е токму намерата на спротивниот табор, условно кажано во преговорите – претставниците на СДСМ да гледаме како да ги заштитиме сите оние полуактивисти или активисти на СДСМ вработени во администрацијата на СЈО, но и оние обвинители коишто му слугуваа целокупниот овој период во процесот на политички напади, политичката пресметка со политичките неистомисленици. Гледате впрочем главната обвинителка каде се наоѓа денеска, притвореничката и можеме да дојдеме до еден заклучок којшто е се поприсутен денеска во јавноста дека СЈО е формирано за да се нападне ВМРО-ДПМНЕ, а истовремено дел од вработените гледаме првата таму го користела практично СЈО, односно постојат сомнежи дека го користела СЈО за рекетирање на бизнисмени и уцена на политичари.

Во одговорот на вашето прво прашање го спомнавте трансферот на случаите од СЈО во ЈО. Се случува еден паралелен процес. Додека вие преговарате со господинот Заев случаите се префрлуваат во државното обвинителство, судските процеси продолжуваат. Во јавноста се има впечаток дека има премолчен договор меѓу преговарачките страни процесите да продолжат да течат за оние прашања за кои има постигнато некаков консензус?

Тезата е погрешна дека постои каков било договор бидејќи или имаме договор или немаме договор. Ајде сега да ги анализираме можностите коишто ги нудат законите. Ние тоа го повторувавме во минатото и ќе продолжиме да го повторуваме дека тоа што го направи притвореничката со она писмо коешто го испрати до практично нејзините помошници е незаконско, бидејќи никој не го потврди и не ја потврди автентичноста на тоа писмо, има процедура како се прави. Тоа е исто како, зошто имавме потреба од целиот овој циркус – од ќелијата практично од притвор да си издава наредби, да се притвораат луѓе да се отвораат случаи да се затвораат случаи. Затоа постои едно правно насилие коешто се случи со тоа нејзино писмо кое што таа практично од ќелијата го испрати до нејзините помошнички и тоа правно е спорно да не речам, правно неиздржано. И со самиот тој чин таа направи практично, а и тие коишто тоа го осмислија, претпоставувам за време на оние консултации помеѓу Јовески и адвокатот на Зоран Заев, една можност да ние навистина во еден момент имаме правни недоречености, правна амнестија за сите тие случаи каде што да речеме постојат некакви сомнежи за некаков потенцијално спорен криминал.

А понатаму уште повеќе спорен е моментот на трансфер на предметите. Се сеќавате на оние циркузи кога ги правеа, комбиња, па се вадеа картони полни со докумнти, па се организираа прес-конференции, дали денеска јавноста виде едно такво комбе што носеше документи, списи, носеше случаи во ЈО, па дали таму седна некоја комисија да ги предвиди тие документи, каде припаѓаат, дали тие процеси припаѓаат на ова или на она обвинителство итн. Тоа го нема затоа што се решени насилно да го водат овој пат и велат сега ќе ја притиснеме опозицијата, ќе ги затвориме сите политички неистомисленици или потенцијално ќе ги држиме уценети за да неможат да излегуваат во јавност и да ги критикуваат погрешните политики на СДСМ и тоа на нас ќе ни донесе предност на следните парламентарни избори. Јас се надевам дека ќе се охрабрат и ќе бидат предвремени парламентарни избори и на тој начин Зоран Заев и овие малкумина ќе останат на власт што е конкретно погрешна антиципација. Тоа можеби во една езоповска бајка добро би делувало да се мотивираат внатрешните структури во рамките на СДСМ, но сето ова остава трајни последици во правосудниот систем, вовлекува луѓе во криминал коишто утре задутре ќе мора да одговараат, сите овие обвинители ќе мора да одговараат поради овие неправни акти па ќе мора да се докажуваат во судски процеси да видиме дали тоа било тоа вака или така, вели Мицкоски во интервју за МИА.