Мицкоски на Самитот на ЕПП: Македонија припаѓа во ЕУ, од 12 април следуваат промени на политичката сцена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска се обрати пред сестринските партии на конгресот на ЕПП кој се одржува во Загреб.

Мицкоски се осврна и на досегашното владеење на СДСМ, посочувајќи дека на 12 април ќе има промена на политичката сцена во нашата земја односно дека ќе има нова влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

„Во последните три години нашата нација ја води социјалдемократскиот
премиер, чија влада е синоним за раширена корупција. Дневните активности на
оваа влада вклучуваат непочитување на владеењето на правото, целовкупната
политизација на нашето општество и неспособност да се создадат економски и
социјални промени за 21-от век. Сепак, тие се фалат секојдневно за тоа колку
се транспарентни. Се согласувам дека не сум видел потранспарентно
корумпирана влада на било кое место во светот. Тие не ја негираат
корупцијата, туку се надеваат дека ќе добијат дополнителен ден од нивниот
мандат за да ја продолжат.

Нашата улога како опозициска партија е да донесеме значителна и
опиплива промена за нашите граѓани, а по изборите на 12-ти април имаме за
цел да формираме стабилна влада, ориентирана кон Европската унија, влада
којашто ќе го постигне сето ова“, истакна Мицкоски и додаде:

„Новата влада којашто ќе ја предводи ВМРО-ДМНЕ се обврзува да работи
со силен морален и етички кодекс, но и да направи севкупни реформи коишто ќе
овозможат функционална правда, но и исполнување на критериумите за
евроинтегрирање и пред се да ги промени критериумите за тоа што значи да се
биде политичар во македонското општество. Ние како Македонци припаѓаме на
Европското семејство и ги споделуваме европските вредности.

Со поддршка на нашето ЕПП семејство ќе го стопираме егзодусот на
нашите најбрилијантни млади луѓе; ќе се справиме со екстремните нивоа на
загадување; ќе ги намалиме даноците, ќе ја стимулираме економијата и ќе го
поттикнеме претприемништвото. Ние мора да го европеизираме нашето
општество одвнатре – затоа што ова е единствениот начин да ја поставиме
нашата нација на брз пат кон членството во Европската унија“.

Лидерот на македонската опозиција исто така посочи и дека Македонија припаѓа во ЕУ и Македонците споделуваат европски вредности, поради што побара од европските партии да ја извршат својата улога во ширењето на оваа порака.

„Македонија припаѓа во Европската унија и затоа барам од вас да ја
извршите својата улога во ширењето на оваа порака. Нашата сегашна
социјалдемократска влада не заслужува позитивен стимул од европските
метрополи и Брисел, но нашите граѓани го заслужуваат тоа. После 12-ти април,
бидете уверени дека проевропската влада ќе ги поттикне реформите и
трансформативните промени во нашето општество. Ќе побарам од вас, како моја
последна упатена порака, ЕПП како најсилно политичко семејство во Европската
унија, да биде носителот на Македонија на патот кон членството во Европската
Унија“, истакна Мицкоски.