Меланија Трамп планира да ја реновира Розовата градина. Погледнете ги другите измени што ги направи во Белата куќа

САД- Таа заврши многу со местото. Како и секоја претходна прва дама која сакала да остави свој печат,  Меланија Трамп веќе реновирала во Белата куќа кога гостите ја посетиле лани, за втората државна вечера од претседателството на Трамп во септември.

И таа не застана тука. Деновиве, првата дама ги објави плановите за реновирање на градината Роуз, вклучувајќи техничко реновирање за да може полесно да се емитуваат конференции за печат и други настани на ТВ.

Поранешната прва дама Џеки Кенеди ја задолжила Рејчел Ламберт „Бани“ Мелон за изгледот на Розевата Градина во 1962 година, како што ја знаеме денес.

„Освежувањето на Розовата градина ќе го врати на првобитниот ’62’ и ќе помогне да се осигури дека ќе напредува со подобрена инфраструктура, подобра дренажа и поздрава животна средина за насади кои го намалуваат ризикот од лошо влијание на лисјата “, се вели од прес-службата на првата дама Трамп.

Не е јасно колку ќе чини проектот.

Меланија, исто така, ја освежи Црвената соба, стави нови завеси во Зелената соба и обновен мебел во Сината соба . И, ова се само некои од проектите за подобрување на домот, кои првата дама ги надгледува да ги задржи јавните простории што подобро музејски сочувани на авенија „Пенсилванија“.

Некои од проектите беа одамна задоцнети. Еве еден поглед на некои специфични промени што таа ги побара за „Домот на народот“.

Сончевата светлина што влегуваше во Црвената соба го претвори  дел од црвениот ѕид –розов,  рече Стјуарт Меклаурин, претседател на историското здружение на Белата куќа, кој помага во финансирање на одржување на некои простории во Белата куќа со 132 соби.

Првата дама Џеки Кенеди ја основа приватната, непрофитна организација во 1961 година.

„Тие простории секогаш треба да изгледаат најдобро и едноставно беа избледени и навистина требаше да се реновираат “, рече Меклаурин.

Првата дама го замени и стариот килим со нов во Дипломатската приемна сала, главниот влез надвор од јужниот тревник, со насадени цвеќиња од 50 држави, по сугестија на актуелната прва дама.

Белата куќа исто така ги освежи завесите во Зелената соба со префрлување на материјал од задниот дел на предниот дел, елиминирајќи ја потребата – и цената – за целосно заменување на завесите, рече Меклаурин. Само работ мораше да се замени.

Во 2018 година, Трамп  врати во Сината соба неколку обновени парчиња од историскиот мебел од 53 парчиња познат како мебнелот„ Белаже“.

Ажурирањата за украси се малку покомплицирани во Белата куќа отколку за типичните сопственици на домови.

Идеите за реновирање се споделуваат со Комитетот за зачувување на Белата куќа, создаден  во времето на Кенеди, кој дава совети за зачувување на јавните простории .

Комитетот бара финансирање од историското здружение, чиј одбор обично одобрува трошење од 1 милион до 1,5 милиони долари за вакви проекти секоја година.

Белата куќа служи за неколку цели: Тоа е канцеларија за претседателот и неговиот персонал, дом за неговото семејство и животен музеј. Околу половина милион туристи секоја година ја посетуваат, освен достоинственици и други кои присуствуваат на приеми и други настани.

„Белата куќа има многу работа и солзи“, рече Меклаурин.

Мебелот  во стилот „Беланж“ беше донесен во Белата куќа во 1817 година од претседателот Џејмс Монро, поранешен амбасадор на САД во Франција. Но, во 1860 година, скоро сите парчиња беа продадени на аукција.

Кога Џеки Кенеди пристигна и беше запрепастена кога  откри дека Белата куќа е опремена со репродукции од стоковната куќа во Њујорк, рече Меклаурин. Таа го создаде историското здружение, советодавниот комитет и кустос за да и помогнат на Белата куќа да ги собере и изложи само најдобрите работиод „Беланж“, рече Меклаурин.

Белата куќа успеа да откупи 10 парчиња од оригиналниот мебел, направени во Париз од Пјер-Антоан Беланж. Остатокот од колекцијата е „изгубен во историјата“, рече Меклаурин.

Проектот за реставрација на Беланж започна во времето на Мишел Обама како прва дама и беше завршен во 2018 година, чинејќи го историското здружение повеќе од 450.000 долари од 2013 година.

Исто така, рафинирани се и дрвото, месинг и осветлувањето во лифт што го носи претседателот до и од приватниот дом.

Следно? Нов тапацир на столови и клупи во просторијата за дипломатски прием.

Трамп исто така реновираше куглана во резиденцијата на Белата куќа која датира од администрацијата на Никсон.

Последен пат беше реновиран во 1994 година кога претседател беше Бил Клинтон. Здружението на сопственици на куглари на Америка, плати за реновирањето.

За време на годините на Обама, беше заменет црвениот килим во собата на Крстот, или ходникот, на државниот кат.

Обама исто така ги надгледуваше проектите со цел да остави белег на своето семејство во Белата куќа, како што е случајот со секој претседател и прва дама. Таа ги замени тепихот, драперите и столчињата со висок грб околу масата во Државната трпезарија.

Обама ја ажурираше и Старата семејна трпезарија, помала просторија во непосредна близина на Државната трпезарија, со замена на своите сончеви жолти sидови и драперии и лесен тепих за сиви sидови, спротивставени црвени драперии и килим со современ дизајн.

Четири дела од американска апстрактна уметност, исто така, беа додадени во Старата семејна трпезарија, вклучувајќи дело што го направи Алма Томас првата афроамериканска женска уметница претставена во колекцијата во Белата куќа.

Во октомври 2019 година, Трамп ги објави плановите за тениски павилјон од 1.200 метри квадратни. (АП)