Меконел го одложи гласањето за предлогот на Трамп

Лидерот на републиканското мнозинство во американскиот Сенат, Мич Меконел вчера го одложи гласањето на предлогот на американскиот претседател Доналд Трамп за зајакнување на проверките на помошта за Ковид-19 и го повика Сенатот да го поништи неговото вето за Законот за одбрана.

Трамп на Твитер напиша дека Сенатот мора да одобри повисока помош за граѓаните што побрзо „освен ако републиканците не сакаат смрт“.

Меконел го блокира разгледувањето на мерките за зголемување на помошта и побара Сенатот да го разгледа тоа прашање, како и прашањата што ги покрена Трамп – интегритет на изборите и ограничувања за големите технолошки компании.