Медитеранската диета најдобра, Кето диетата најлоша за 2021


Медитеранската диета е најздрава, најлесна за следење, најдобра за дијабетес  и најдобра за срцето, додека диетата Кето е најрестриктивна

 

САД– Секоја година, US News & World Report ги рангира најдобрите диети за годината што претстои. Во 2021 година, четврта година по ред, медитеранската диета – растителна основа, неограничувачка шема за јадење, помага во спречување на хронични болести и ја зголемува долговечноста – беше прогласена за најдобра диета.

Панел од нутриционисти и специјалисти за дијабетес, здравје на срцето и губење на тежината ја направија медитеранската диета врвен избор од 39 начини на исхрана, вклучувајќи трендови како диета Кето и комерцијални опции како Weight Watchers, Atkins и Jenny Craig.

Оваа година, панелисти разгледаа четири диети кои не беа вклучени во рангирањето во минатото: Диета Ноум, диета со автоимун протокол (АИП), диета за синдром на црева и психологија (ГАПС) и модифицирана диета за Кето.

Рангирањето се засноваше на седум категории во кои секоја диета беше оценета на скала од една до пет. Категориите беа комплетност на исхраната, колку е лесна диетата за следење, потенцијал за долгорочно и краткорочно губење на тежината, безбедност и можни несакани ефекти и потенцијал да помогне во спречување на болести како срцеви заболувања и дијабетес.

Медитеранската диета беше прогласена не само за најдобра целокупна диета, туку најдобра за здрава исхрана (заедно со ДАШ), најлесна за следење, најдобра за дијабетес (врзана со флекситарна диета), најдобра диета од растително потекло и најдобра за срцето (врзана со DASH). Генерално, широките модели на јадење како флекситарната диета беа на врвот на листата, додека рестриктивните диети како Кето останаа на дното.

„Не е изненадување кога ќе ги погледнете првите три или најдобрите пет диети … заедничко за сите е што се богати со овошје, зеленчук, цели зрна, здрави масти“, изјави експертот панелист Кети Билс, регистриран диететичар и вонреден клинички професор на Универзитетот во Јута.

Медитеранска диета е богата со свежо овошје и зеленчук и има малку црвено месо и шеќер.

Концептот на медитеранска диета доаѓа од земјите што граничат со Средоземното море, каде што луѓето историски јаделе главно производство, ореви и здрави масти. Училиштето за јавно здравје на Харвард и тинк-тенк организацијата Олдвејз создадоа диета заснована врз општите принципи на јадење на овие места, според извештајот на US News & World.

Многу од овие области се дел од таканаречените сини зони, региони во светот каде луѓето имаат тенденција да живеат најдолг, најздрав живот.

Медитеранската диета во голема мера се потпира на морска храна, свежи производи, цели зрна, ореви и семиња. Луѓето кои се на планот, исто така, можат умерено да уживаат во виното.

Оваа храна е богата со витамини, како и важни хранливи материи како растителни влакна и полифеноли, растителни соединенија кои помагаат да се заштитат од болести. Како таква, откриено е дека диетата помага во намалување на ризикот од дијабетес и може да заштити од одредени видови на карцином, како и од когнитивно опаѓање.

Може дури и да помогне при губење на тежината со отфрлање на висококалорична преработена храна и рафинирани шеќери во замена за повеќе алтернативи како зеленчук и риба.

Бидејќи диетата се фокусира на масти здрави за срцето како маслиново масло, авокадо и лосос, тоа исто така може да го намали лошиот холестерол, главната причина за срцеви заболувања, според клиниката Мајо.

Службата за кардиоваскуларен ризик на Универзитетот во Ајова соопшти дека диетата „обесхрабрува заситени масти и хидрогенизирани масла (транс масти), и двете придонесуваат за срцеви заболувања“.

Медитеранската диета не ги ограничува калориите или вклучува круто планирање на оброците, што помага полесно да се следат и да бидат меѓу најбезбедните диети во однос на несаканите несакани ефекти. Сепак, ова исто така може да биде недостаток за луѓето кои бараат поструктуриран стил на јадење или се обидуваат брзо да ослабат. (Инсајдер)