Маск мора да сведочи во истрагата на Комисијата за хартии од вредност на САД за преземањето на Твитер


Извршниот директор на Тесла и Спејс икс, Илон Маск, мора да сведочи во истрагата на Комисијата за хартии од вредност на САД (СЕЦ) за неговото преземање на Твитер во 2022 година, нареди американски судија пред судот кој го поднесе барањето во саботата.

Како што претходно објави Си-Ен-Би-Си, СЕЦ истражува дали Маск или некој друг извршил измама со хартии од вредност во 2022 година, кога милијардерот почнал да купува акции на Твитер и да има удел пред откупот на социјалната мрежа.

Маск го затвори купувањето на Твитер во октомври 2022 година во договор вреден приближно 44 милијарди долари и оттогаш го преименува во Икс (X).

Во наредбата од 10 февруари 2024 година, федералниот судија Лорел Билер напиша дека додека Маск и неговиот правен тим тврдеа дека поканата на СЕЦ во врска со ова прашање претставува вознемирување на милијардерот, федералниот финансиски регулатор е „во рамките на своите овластувања“ и нивната покана е „соодветен и бараат релевантни информации“ за нивната истрага.

Федералниот финансиски регулатор и Маск сега имаат една недела да одредат датум и локација за неговото сведочење.

Маск постојано се обидуваше да ги оспори, ако не и да ги одземе овластувањата на федералните регулаторни агенции.

На пример, тој побара од Врховниот суд на САД да го поништи договорот за спогодба што тој и Тесла претходно го склучија со СЕЦ. Адвокатите на Маск тврдеа дека договорот му поставува неуставни услови на Маск и ги крши неговите права за слобода на говорот.

Во друг пример, одбранбениот изведувач под водство на Маск, Спејс икс, го тужеше Националниот одбор за работни односи откако федералната агенција поднесе жалба против компанијата во која тврди дека производителот на ракети незаконски отпуштил вработени кои потпишале отворено писмо во кое го критикувале Маск. Во писмото, меѓу другото, се наведува дека „однесувањето на Маск во јавната сфера е чест извор на одвлекување и срам за нас“.

Спејс икс поднесе тужба против НЛРБ во Окружниот суд на САД за јужниот округ Тексас во Браунсвил. Адвокатите на Спејс икс во својата тужба тврдеа дека самата структура на федералниот одбор за труд го прекршува Уставот на САД. Нивната тужба е слична на друга поднесена од поранешен вработен во Старбакс против НЛРБ, и се обидува да спречи претходна тужба на НЛРБ против Спејс икс да продолжи напред.