Макрон објави: Франција од петок оди во карантин

Во обраќањето до нацијата францускиот претседател Емануел Макрон пред малку објави дека Франција од петок воведува заклучување на земјата поради брзиот раст на новите инфекции од Ковид-19.

Макрон рече дека земјата треба да ја заштити својата економија, но стратегијата за имунитет на стадо ќе доведе до 400.000 смртни случаи во Франција.

„Здравствениот систем нема да се одржи, освен ако не постои економија за поддршка. Ништо, сепак, не е поважно од човечкиот живот.

Не можевме да сториме ништо и да прифатиме имунитет на стадо… краткорочно тоа ќе значи тријажа на пациенти и 400.000 дополнителни смртни случаи“.

Макрон рече дека Ковид-19 циркулира побрзо од предвидувањата и потребни се нови мерки.

Тој рече дека се предвидува оти до средината на ноември сите кревети за интензивна нега ќе бидат исполнети со случаи на Ковид-19 и дека на Франција и треба ненадејна „брутална кочница“ за пренесувањето на вирусот, така што лекарите не треба да прават избори помеѓу случаите на Ковид и случаи на сообраќајни несреќи, на пример.

„Направените напори беа корисни, но не и доволни… Брзината на ширење на вирусот не е предвидена. Преземени се тешки мерки… но тие не се доволни за борба против вториот бран. Ние сме поплавени од вториот бран, тој ќе биде потежок и посмртоносен од првиот.

Мора да признаеме, како и нашите соседи, дека не поклопи забрзувањето на ширењето на вирусот. Сите сме изненадени од Европа од брзината на ширење на вирусот“, рече Макрон.