Макрон би ја поддржал Меркел за претседател на Европската комисија

BERLIN, GERMANY - APRIL 29: German Chancellor Angela Merkel greets French President Emmanuel Macron upon his arrival at the Chancellery for the Western Balkans Conference on April 29, 2019 in Berlin, Germany. German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron are hosting the conference that includes the leaders of North Macedonia, Albania, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Kosovo, Montenegro and Slovenia. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави во вторникот за швајцарската телевизија РТС дека ќе ја поддржи германската канцеларка Ангела Меркел за претседател на Европската комисија.

Запрашан за неговиот став во тековните преговори за врвните работни места во ЕУ, Макрон рече: „Европа има силни личности, потребни се луѓе со личен кредибилитет и вештини за да ги пополнат позициите”.

Францускиот претседател потврди дека има резерва во врска со процесот на „водечки кандидат“, постапка што за првпат беше користена во 2014 година, од европските политички групи пред европските избори.

Запрашан конкретно за Меркел, тој рече: „Јас нема да зборувам за Ангела Меркел“, рече Макрон. Но, „ако таа сака, јас ќе ја поддржам. Се разбира. Затоа што мислам дека ни треба некој силен“.

Меркел досега застана пред Германецот Манфред Вебер, водечки кандидат на Европската народна партија, и не покажа интерес за позицијата за себе.
Лидерите на ЕУ и креаторите на политиката во моментов ги разгледуваат потенцијалните кандидати за врвни работни места во ЕУ, со тековните преговори во парламентот и меѓу земјите членки.

„Постојат четири клучни позиции“, изјави Макрон за РТС: претседателството на Комисијата, високиот претставник за надворешни работи, парламентарното претседателство и претседателството на Советот. „Јас претпочита да има двајца мажи и две жени. Потребен ни е паритет“, додаде тој.

Макрон не ја спомна Европската централна банка како дел од пакетот.